Банкеръ Daily

Свят

Цяла Италия "остава вкъщи" заради коронавируса

Джузепе Конте

Италианският премиер Джузепе Конте обяви нови, по-строги мерки срещу епидемията от КОВИД-19. От вторник сутринта ограниченията върху движението на хора ще важат вече не само за първоначалното огнище на заразата в Ломбардия, но и върху цяла Италия. Всички обществени мероприятия, включително и футболните мачове, се отменят, предаде БНР. 

Пресконференцията на Конте беше излъчена едновременно по всички телевизионни канали. Той обяви, че цяла Италия става защитена зона. Няма да има повече червена, жълта или зелена зона. Забраняват се пътуванията с изключение на доказани нужди, както бе досега в област Ломбардия и в 14-те провинции в Северна Италия. Хората ще трябва да удостоверяват причината за пътуване и ако се разкрие измама, случаят ще бъде третиран като престъпление. 

Новият указ, който ще носи името "Аз оставам вкъщи", съкращава до минимум движението на хората из страната и влиза в сила от днес. Всички видове учебни заведения ще са във ваканция до 3 април. Прекратяват се всички спортни дейности и шампионати, включително и футболната серия А. Няма да има ограничения за обществения транспорт, за да се гарантира непрекъснатостта на производствената система и да се позволи на хората да отидат на работа.

Затварят се и всички ски комплекси, поради чести случаи на нарушения на спазването на задължителна дистанция от 1 метър. Баровете и ресторантите в цяла Италия ще затварят в 18.00 ч. 

По-рано тази вечер властите в Италия отчетоха 25-процентно увеличение спрямо неделя на заболеваемостта и смъртните случаи, които са вече 463.

Министерството на външните работи (МВнР) на България повиши индекса на риска при пътуване до Италия на ниво 4 - предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна освен при крайна необходимост. Мярката е във връзка с ограничителните мерки, въведени с указ на премиера на Италия Джузепе Конте, и предвид влошаването на ситуацията с разпространението на вируса COVID-19 в страната. Това съобщиха от МВнР.

 

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат със задграничните представителства на България в Италия:
-    Посолството в Рим на тел.: +39 6 360 04367 или в извънработно време на тел.: + 39 06 322 46 40 и + 39 06 322 46 43.
-    Генералното консулство в Милано на тел.: + 39284942941 или в извънработно време на тел.: + 39 3337826043;

Facebook logo
Бъдете с нас и във