Банкеръ Daily

Свят

Чуждестранните студенти ще могат да останат до две години във Великобритания след дипломирането си

Чуждестранните студенти ще имат право да останат във Великобритания до две години след завършването си, за да си намерят работа, гласи ново предложение на британското вътрешно министерство, съобщи Би Би Си.

По този начин се отменя решението от 2012 г. на тогавашния вътрешен министър Тереза Мей, даващо на чуждите студенти едва четири месеца, за да напуснат страната след дипломирането си.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че промяната ще позволи на студентите да "отблокират потенциала си" и да започнат кариери в Обединеното кралство.

През миналата година чуждестранните студенти на Острова са били около 450 000. Промяната ще засяга онези, които започват обучението си през следващата година. Те ще трябва да са се обучавали в институция, която провежда имиграционни проверки.

Няма да има ограничения върху видовете професии, за които може да се кандидатства, нито ще има ограничения за броя на работните места.

"Ако някой се е нуждаел от доказателство за новия подход на правителството към имиграцията, днешното решение, позволяващо на на всички чуждестранни студенти да останат две години след дипломирането си, е точно това", коментира редакторът на Би Би Си Марк Ийстън.

"Докато Тереза Мей въведе така наречената от нея враждебна атмосфера в миграционните правила с амбицията да намали общата имиграция до десетки хиляди, Борис Джонсън обеща да се откаже от тази цел и да окуражи най-умните и най-добрите да пристигат и да живеят и работят в глобална Британия", допълва Ийстън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във