Банкеръ Weekly

Свят

Чуждестранните работници в капана на Brexit

Ще хукнат ли британците към ягодовите полетата?

Собствениците на ферми все по-трудно намират сезонни работници.
S 250 e9717cbd d048 4c4f 8e89 e809d4daaba3
S 250 00f7d964 0d69 4439 b701 e4e688f7c5df

Великобритания напуска Европейския съюз, където 47 години беше един от ключовите играчи. Правителството в Лондон обеща животът на чуждестранните граждани да остане същия поне до края на годината, докогато страната ще продължи да е част от единия пазар и митническия съюз, но промените са неизбежни. Голяма част от чужденците, дошли да работят на Острова, вече се чудят дали не е време да си съберат куфарите и да си потърсят късмета другаде. Скептиците пък доволно потриват ръце, убедени че истинските капани на Brexit - за британците и за гражданите на ЕС, тепърва ще щракнат. 

Едно за прима балерини, друго за сезонни работници 

След 31-ви януари започва преходен период, през който ще се водят нови преговори за постигане на споразумение за бъдещите търговски отношения между Лондон и Брюксел. Важен аспект, разбира се, е запазването на свободното движение на хора между двете страни. По официални данни става дума за над 3 млн. европейци, живеещи на Острова и 1 милион британци в Европа. Сега гражданите на ЕС не се нуждаят от виза, за да работят, но имигрантите от държави извън блока се подлагат на тест и е необходимо да съберат определен брой точки според познанията им по английски език, спонсорство или осигурена заплата от дадена компания. Правителството на Борис Джонсън обаче се закани, като изтече преходния период, да въведе от 2021 г. точкова система за всички чужденци. Така желаещите да запазят работните си места, ще получават точки според редица професионални и лични характеристики, като например ниво на образование. Първата категория визи „изключителен талант” ще се издават на учени, гении и хора, които ще допринесат за ръста на английската икономика. Подобни документи ще се предоставят също така на прима-балерини и първи цигулки. Във втората категория попадат квалифицираните работници, които трябва да разполагат с предложение за работа на територията на Обединеното кралство. А пък третият вид визи ще е предназначен за хора, които пресичат Ламанша за краткосрочна работа, която не изисква квалификация - такива са сезонните работници в селското стопанство. Те няма да имат право на постоянно пребиваване.

Ще станат ли британците селски труженици?

Във Великобритания всеки четвърти работник, зает в гастрономията, е от друга европейска държава - член на съюза, а в селското стопанство - всеки втори. След референдума през 2016-а заклетите поддръжници на Brexit твърдяха, че заради чужденците британците били принудени да се лишат от много приятни за тях дейности, пък и не чак толкова трудни. Е, много скоро ще видим дали, ако си тръгнат пришълците, подплашени от новите разпоредби, британците ще влязат в кухнята и ще хукнат към полето. 

Чуждите работници в страната живеят в несигурност, страхувайки се най-много от вдигане на цените и от евентуална безработица. Сериозно притеснени са и че ще им спрат социалните помощи или, ако напуснат Великобритания, няма да могат да се върнат в нея. Бизнесът също е в капан, защото намеренията са да бъде спряно допускането на нискоквалифицирани работници от ЕС, а времето е крайно недостатъчно да се направи спасителен план. Според анализаторите най-много ще пострада селското стопанство, хранителната индустрия, транспортните и куриерски услуги. В тези отрасли работят и много българи. 

От общо 85 хил. сезонни работници около 30 хил. берат плодове. Английският кабинет от години се заканва да забрани на гражданите от общността да живеят и работят без статут. Миналата година обаче се явиха двойно по-малко кандидати за берачи. Тогава собствениците на ферми се оплакаха, че реколтата е пред провал е все по-трудно намират хора, които да я събират. Очевидно на този етап не са много британците, готови да превиват гръб по полетата.

 


Европейският парламент въобще не вярва на Лондон за правата на гражданите


Евродепутатите приеха на 15 януари резолюция, в която правят оценка на правата на гражданите в контекста на Brexit. Те трябва да бъдат прозрачни и безпроблемни, а контролът на изпълнението и прилагането им да се осъществява от независим орган, разполагащ с правомощия, равностойни на тези на Европейската комисия. Европарламентът обаче е загрижен най-вече за процедурата за кандидатстване по схемата за уседналост (тя започна да действа на 30 март 2019-а и по нея чужденците трябва да подават заявления за получаване на такъв статут) и поради липсата на доказателства за успешните кандидати, които ще получават британска виза.

Поставя се под въпрос и създаването на независимия орган, който ще следи за успешното изпълнение на споразумението. Евродепутатите предлагат създаването на съвместен механизъм за контрол, за който ще отговарят ЕП и британския парламент. Като начало се предвижда да започнат информационни кампании за подготвяне на хората и насърчаването на правителствата в 27-те държави членки на ЕС да приемат последователни мерки, които предоставят правна сигурност за гражданите на Обединеното кралство живеещи на тяхна територия.

 


За Великобритания пътуваме с биометрични паспорти


Българското външно министерство препоръчва на българските граждани, които планират пътувания във Великобритания през тази година, да притежават и носят със себе си валиден международен паспорт с биометрични данни. Британското правителство планира постепенно да ограничи възможността за пътуване от и за страната с лични карти през 2020-а, но все още не е обявено от кога ще влязат в сила новите изисквания. 

По данни на Националния статистически институт българите, които живеят във Великобритания, са около 60 хиляди. А според британската статистика те са над 100 000. Към момента над 110 000 наши сънародници са се регистрирали по програмата за придобиване на статут на уседналост, която им гарантира право на пребиваване, достъп до пазара на труда, до социално-осигурителната система и системата на здравеопазването.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във