Банкеръ Daily

Свят

Чудовището Матю наближава Флорида

Ураганът Матю се приближава към американския щат Флорида. Той е от четвърта степен по петстепенната скала на Сафир-Симпсън за мощността на ураганите. Ветровете му са със скорост от 215 километра в час. Това е първият мощен ураган, който се очаква да удари директно САЩ от над 10 години, отбелязва Ройтерс.

Американският Център за ураганите предупреди за потенциално катастрофални последици от урагана. Според центъра това може да е най-мощната стихия, ударила североизточните части на щата Флорида от 118 години насам. 

Ураганът по последни данни се намира на 170 километра югоизточно от Кейп Канаверъл във Флорида, допълва Франс прес. Матю се придвижва със скорост от 20 километра в час и се отдалечава от Бахамите. Очаква се той да мине много близо или дори директно над източното крайбрежие на Флорида по-късно днес.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви извънредно положение във Флорида. Мярката ще позволи незабавното деблокиране на федерална помощ за южния щат. Хиляди резервисти от Националната гвардия бяха мобилизирани.

Хаитянски местни представители съобщиха, че жертвите на урагана Матю, преминал по-рано тази седмица през Хаити, са 339, предадоха Ройтерс и Франс прес. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във