Банкеръ Daily

Свят

Christie's вади на търг в Лондон колекция на Фаберже за 3-4.3 млн. долара

Частна колекция от произведения на фирмата Фаберже, която наброява 86 предмета, ще се продава в Лондон. Той се организира от аукционната къща Christie's на 29 ноември.

Оценката на цялата колекция, която е събрана от британския бизнесмен Хари Улф, е на стойност 2.2-3.2 млн. лири (3-4.3 млн. долара). На колекционерите ще  бъдат предложени най-различни предмети - от фигурки на животни и рамки за фотографии до керамични изделия, сребърни и ювелирни украшения.

За Хари Улф и неговата колекция

Своята колекция бизнесменът Хари Улф, собственик на лондонската фармацевтична верига Underwoods, е започнал да събира в началото на 70-те години на ХХ век. Срещайки се с търговци на антикварни предмети и дилъри на съвременно изкуство в Лондон, той се спрял на произведенията  на Фаберже. В голяма степен изборът му е бил предопределен и от това, че неговите дядо и баба по бащина линия са от Русия, но също така той бил впечатлен и от майсторската работа на тази ювелирна фирма.

Увлечен от колекционерството, изучавайки всевъзможни книги за Фаберже, консултирайки се  с експерти, Улф е събирал своята колекция почти 50 години. Голямата част от предметите в коллекцията на Улф имат самобитен руски стил.

Хари Улф почина през ноември 2019 година на 85 години, а пет дни преди това той още е купувал нови произведения. "Улф никога не следеше тенденциите. Всички на пазара на произведения на Фаберже - както дилъри, така и специалисти от аукционните къщи, знаели, че е по-добре да не му предлагат конкретни работи. Той предпочиташе да разчита почти изключително на своята интуиция, вкус и зорък поглед. Така той направи една от най-знаковите колекции от изделия на Фаберже, която беше в частни ръце",  съобщават от Christie's.

В крайна сметка най-известните изложби от произведения на  Фаберже, провели се в музеите на Лондон, Париж, Хамбург, Ню Йорк, Санкт-Петербург, Цюрих, не можеха да минат без участието и на предмети от колекцията на Улф.

На този търг колекцията е извадена от семейството на колекционера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във