Банкеръ Daily

Свят

Чрез Украйна Путин тества търпението на Байдън

Джо Байдън

Чрез създаване на напрежение в Донбас Русия иска да провери колко твърда е позицията на новото американско правителство спрямо Украйна. Струпването на войски и военно оборудване  по границата с конфликтния регион и на Крим започна в период, в който Джо Байдън все още не беше установил контакт с украинския президент Володимир Зеленски.  Това се казва в коментар на Николас Бусе във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". 

Ако  обаче Путин се опитва да разбере дали след смяната на администрацията във Вашингтон нещо принципно се е променило в западните схващания по отношение на конфликта в Донбас, то отговорът е не. Междувременно Байдън проведе телефонен разговор със Зеленски, като обеща непоколебима подкрепа на Киев. В същото време ЕС, НАТО, Германия и Франция също застанаха на нейна страна. 

Остава си обаче най-сериозният проблем: Украйна не членува в НАТО. Тъй че Западът може да възпира Кремъл единствено с политически и с икономически средства. Ако сега Русия отново изостри конфликта, рискува да попадне под ударите на нови санкции. В условията на пандемия тези санкции биха могли да бъдат болезнени, но тази опасност досега никога не е възпирала Путин да подклажда подмолно конфликта. Последните сблъсъци във връзка с Навални сигурно са затвърдили убеждението му, че Русия се намира във всеобща конкуренция с Америка и Европа, а тази конкуренция в крайна сметка подставя под въпрос самото оцеляване на неговия режим.

Киев настоява да влезе в НАТО заради провокациите от Русия 

Зеленски призова НАТО във вторник да очертае пътя на страната му към западния военен алианс. Това се случи дни, след като Русия струпа  войски близо до засегнатия от конфликта район Донбас, съобщава EURACTIV.

Настояването на Зеленски за приемането на Украйна в НАТО предизвикаха незабавна реакция в Москва. Руските власти укориха украинския президент и подчертаха, че  влизането на Киев в НАТО може допълнително да разгорещи ситуацията в Донбас, където насилието рязко се увеличи през последните дни.

Пентагонът, като се има предвид чувствителността на темата, категорично отказа да коментира искането на Зеленски.

Конфликтът между украинските правителствени сили и подкрепените от Русия сепаратисти избухна през 2014 г. Според Киев от тогава до сега заради военните действия там са загинали над 14 000 души. Във вторник Киев съобщи за още двама убити войници. Зеленски обяви на пресконференция, че от началото на годината са убити 24 украински войници.

“НАТО е единственият начин да сложи край на войната в Донбас“, каза Зеленски в телефонния разговор на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Планът за действие за членство, определящ пътя за влизане на Украйна в алианса, “ще бъде реален сигнал за Русия”, каза той.

Президентът също така призова членовете на НАТО да засилят военното си присъствие в района на Черно море.

Facebook logo
Бъдете с нас и във