Банкеръ Daily

Папа Франциск:

Човешкото достойнство не може да бъде обект на търговия

Човешкото достойнство не може да бъде обект на търговия, заяви папа Франциск в обръщението си пред депутатите в Европейския парламент. В речта си папата очерта случилите се политически промени от последното обръщение на главата на Римокатолическата църква пред ЕП през 1988 година до сега. Предишното посещение на суверенния понтиф се състоя на 11 октомври 1988 година, когато папа Йоан Павел II отправи обръщение към членовете на Европарламента в Страсбург.

Според папа Франциск докато ЕС се разширява, светът ще става все по-сложен. Нараства и недоверието към институциите, смята той и допълва, че техническите и икономическите въпроси доминират в политическата дискусия в Европа.

"Време е за нас да изоставим идеята за погълнатата от себе си Европа", каза папата. Според него днес насърчаването на човешките права е централна част в работата на Европейския съюз. Той вижда тази задача като важна и похвален ангажимент, но подчерта, че все още има много случаи, при които много хора са използвани като „инструменти".

Преди речта на папата председателят на ЕП Мартин Шулц заяви, че притесненията на европейските институции и Католическата църква в голяма степен съвпадат.

В Страсбург папата ще се срещне с председателите на ЕП Мартин Шулц, на Европейския съвет Херман ван Ромпой, с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и с Матео Ренци.

Редица организации недоволстват от посещението на папата в Страсбург с мотива, че не е уместно религиозен лидер да бъде канен и да говори пред светски парламент.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във