Банкеръ Daily

Анализ:

Членство на Западните Балкани в ЕС в близко бъдеще не е възможно

Професорът по международни отношения в Лондонската школа по икономика и политически науки Кристофър Кокър смята, че членство на Западните Балкани в ЕС не е възможно в близко бъдеще, но изтъква, че това не означава, че тези държави не трябва да продължат процеса на присъединяване и сътрудничеството с ЕС, съобщава белградският вестник "Новости".

Ако трябваше да се обзалагам, което иначе не правя, бих казал "не" в следващите десет години. А след това кой знае, каза Кокър, който участва в Белградския форум за сигурност.

Той посочи, че в ЕС има умора от разширяването и съюзът е изправен пред екзистенциална криза и въпроса дали е готов и в каква степен да продължи интеграцията, имайки предвид нарастването на популизма и национализма, особено в страни, които са били изключително проевропейски.

Проблем са и някои лидери в Източна Европа - Полша и Унгария, водена от Виктор Орбан, които налагат нелиберална демокрация, посочва Кокър, добавяйки, че ЕС е общност на либералните демокрации.

Още един проблем е посветеността на процеса на разширяване, казва той и добавя, че Турция 30 години е преговаряла за членство, а само преди около две години е разбрала, че ЕС никога не е бил сериозен по този въпрос.

На въпрос каква е алтернативата на ЕС за страните от Западните Балкани Кокър каза, че има две опции. "Едната е руска. Те влагат много пари във вашата политическа система, за да осигурят да не се присъедините към ЕС", твърди Кокър.

Като друга възможност той посочва Китай и споразуменията и инициативите на Пекин като "Един пояс, един път" и много инфраструктурни проекти. "Може да станете част от тази евро-азиатска идея, към която тласкат Русия и Китай", каза Кокър, добавяйки, че страните от Западните Балкани могат да се превърнат в "непотопяем самолетоносач на китайските инвестиции и експанзия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във