Банкеръ Daily

Свят

Членките на ЕС подписаха декларация за човешките права, порицаваща Саудитска Арабия

Най-малко 36 страни, включително всички 28 членки на Европейския съюз, подписаха днес декларация, критикуваща състоянието на човешките права в Саудитска Арабия. Това стана на заседание на Съвета по човешките права на ООН, предаде Ройтерс, като се позова на дипломатически източници.

Декларацията е първото порицаване на кралството от основаването на този орган на ООН през 2006 г.

Текстът, прочетен от Харалд Аспелунд, посланик на Исландия към службите на ООН в Женева, призова саудитските власти да освободят жени активистки и да сътрудничат на воденото от ООН разследване на убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври м.г.

"За Европа е успех да се обедини около това", каза пратеник на държава от ЕС пред Ройтерс.

Някои от задържаните жени, включително агитирали за правото на шофиране, са били подлагани на мъчения с електрошок, бичуване, сексуални издевателства и други форми на изтезания, казват активисти.

Върховният комисар по правата на човека на ООН Мишел Бачелет призова вчера Саудитска Арабия да освободи жените активистки, за които се твърди, че са изтезавани в ареста, след като властите ги обвиниха в накърняване на интересите на държавата.

Заместник-главният прокурор на Саудитска Арабия каза миналата седмица пред саудитския в. "Аш шарк ал аусат", че службата му е проучила медийните публикации, че жени са били измъчвани, и не е открила доказателства. Той нарече тези информации "фалшиви".

Facebook logo
Бъдете с нас и във