Банкеръ Daily

Свят

Чистата печалба на "ЛУКОЙЛ" през 2020 г. се е свила над  40 пъти

Чистата печалба на руския газов концерн "ЛУКОЙЛ" през миналата година по международните стандарти за финансова отчетност (МСФО) възлиза на 15.2 млрд. рубли, съобщават от  компанията. Това означава повече от 40 пъти намаление в сравнение с 2019 година, когато положителният финансов резултат е бил  640.2 млрд. рубли.

"Свиването на икономическата активност по света във връзка с пандемията от коронавирус и последовалото след това безпрецедентно намаление на търсенето и  на цените на въглеводородите е оказало негативно влияние върху оперативните и финансовите показатели на компанията през четвъртото тримесечие и за цялата 2020 година. То продължава да оказва негативно влияние и през първата четвърт на 2021 година", отбелязват от компанията в своето съобщение.

"ЛУКОЙЛ" е втората по големина нефтодобивна компания в Русия и втората по големина публична компания (след ExxonMobil) по доказани резерви на нефт.  Компанията присъства в над 40 страни по света. В България компанията работи чрез 

"Лyĸoйл-Бългapия" ЕООД

която e  част от групата LUKOIL от 1998 година. Компанията е лидер в търговията и в дистрибуцията на течни горива, на полимери и нефтохимикали, които произвежда "Лукойл Нефтохим Бургас” АД. Това се осъществява, освен с продажби на едро, и чрез верига от над 220 собствени и франчайзингови бензиностанции в цялата страна.

"Лукойл Нефтохим" планира да инвестира 339 млн. лева в топлоцентралата, която използва в момента само за собствени нужди, до 2024 година. Това е записано в бизнес плана на компанията, който предвижда в периода 2020 - 2024 година компанията да вложи 25.3 млн. лева за ремонтни дейности и още 17.6 млн. лева за социални дейности.

През 2019 година "Лукойл-България" ЕООД има обем на продажбите от 3.3 милиарда лева и нетна печалба преди облагане от 76 милиона лева. 

От миналата година Андрей Матюхов е ​генерален директор на "Лукойл-България" ЕООД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във