Банкеръ Daily

Свят

Чистачите в Глазгоу стачкуват, докато Джонсън открива срещата на върха

Борис Джонсън

Докато лидери от цял свят пристигат в Глазгоу за конференцията за климата, служителите по чистотата и по сметосъбирането на шотландския град излязоха в стачка, предаде Асошиейтед прес.

Стачката започна веднага, след като настъпи полунощ. В нея участват както работниците по почистване на улиците, така и сметосъбирачите. До стачката се стигна след провал на преговорите между техния синдикат и градската управа за заплатите им. Според синдиката стачката ще се проточи вероятно през цялата първа седмица на 12-дневната конференция.

За проявата в града пристигат над 120 лидери от цял свят, а също ще има и дипломати, активисти, учени и журналисти. В града ще има много повече хора от обичайното. Стачката на служителите по чистотата и по сметосъбирането може да доведе до натрупване на планини с боклук по улиците и да развали репутацията на града. 

Британският премиер Борис Джонсън откри срещата на върха с предупреждение за наближаващ апокалипсис, ако не се предприемат  конкретни действия за справяне с изменението на климата. Той сравни световните лидери с Джеймс Бонд, който спасява света.

В сесията участват представители на около 200 държави, включително световни лидери, експерти и активисти. Срещата на световните лидери се провежда на 1-2 ноември. По това време се планира приемането на редица документи за намаляване на емисиите на парникови газове и постигане на въглеродна неутралност.

„Добре дошли в Глазгоу, Шотландия, чийто най-известният син в света е човек на име Джеймс Бонд, който често се оказва обвързан с машина на Страшния съд във филмите си, отчаяно се опитва да разбере какъв цветен проводник да прекъсне, за да го изключи, докато като електронен часовник безмилостно отброява минутите до експлозията, която ще сложи край на човечеството. Ние, скъпи световни лидери, днес сме в почти същата позиция като Джеймс Бонд", каза Джонсън.

Той подчерта, че единствената разлика е, че „това не е филм“, „машината на Страшния съд е истинска“ и часовникът тиктака с неистова скорост на стотици милиарди бутала, турбини, пещи и двигатели, които изпомпват продуктите от горенето (на въглеводороди) в атмосферата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във