Банкеръ Daily

Свят

Четиринайсет полицаи са били ранени по време на антирасистките протести в Лондон

Четиринайсет полицаи са били ранени по време на антирасистките протести в центъра на Лондон в събота, съобщи днес началникът на полицията в британската столица Кресида Дик, цитирана от Ройтерс.

В изявление тя каза, че е "дълбоко разстроена и потисната" от това, че малцина участници в иначе мирния протест са проявили вечерта насилие срещу конни полицаи, което е довело до нараняването на 14 служители на реда.

"Броят на атаките е стряскащ и абсолютно неприемлив" подчерта Дик.

Демонстрацията беше по повод смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, причинена от бял полицай по време на арест в американския град Минеаполис.

Лондонската полиция съобщи, че по-рано тази седмица при протеста в британската столица са били ранени други 13 полицаи и са били извършени множество арести. Една полицайка е паднала вчера от коня си и е била настанена в болница без опасност за живота.

За днес в Лондон са насрочени нови протести. Кресида Дик прикани хората да намерят друг начин да изразят мнението си вместо да излизат на улиците и да рискуват заразяване с коронавирус.

Антирасистките протести в Лондон и в други големи британски градове, в които се включиха хиляди хора, несъмнено увеличават риска броят на заразените с коронавируса отново да започне да нараства, заяви днес министърът на здравеопазването Мат Ханкок, цитиран от Ройтерс.

В интервю за телевизия Скай нюз Ханкок подчерта, че подкрепя твърдо позицията на демонстрантите.

"Самият вирус обаче не прави разлика между хората и събирането на големи групи временно нарушава правилата, точно защото повишава риска от разпространяване на този вирус", предупреди в същото време той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във