Банкеръ Daily

Свят

Четири световни компании искат контрола на пристанище “Александруполис“

Проектът увеличава възможностите на пристанището, тъй като вече в него ще могат да влизат по-големи плавателни съдове, а транспортната инфраструктура създава условия то да стане стратегически център за бърз превоз на хора и товари.

Гърция продължава да работи по плана си за превръщането й в транспортен и логистичен хъб в региона на Средиземно море. За изпълнението му южната ни съседка залага на приватизацията на някои свои пристанища. Очакванията са тези транспортни проекти да помогнат за възстановяване на икономиката на страната.

Една от последните процедури е тази за пристанището в Александруполис. Четири световни кампании ще участват в състезанието за спечелване на основния пакет акции от пристанище “Александруполис“, съобщава БНР.

Сделката е интересна и се счита за стратегическа по няколко причини. Припомняме, че край Александуполис компанията Gastrade SA разработва плаваща конструкция за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ. България притежава 20% от акциите в този проект. От този терминал има възможност за диверсифициране на доставките за България на синьо гориво, което ще става чрез интерконекторната връзка “Комотини - Стара Загора“.

А да не забравяме, че пристанище “Александруполис“ е близо и до трасето на Трансадриатическия газопровод, който пък ще одставя синьо гориво от Каспийския регион за Европа.

За пристанището в Игуменица също е обявена процедура за приватизация. Игуменица и Александруполис пък са разположени в двата края на магистрала Егнатия Одос, която пресича Северна Гърция и свързва Италия с Турция. Александруполис също така осигурява лесен достъп до страните на Балканите, а и към Европа.

Информацията е, че четири световни компании проявяват интерес за закупуване на 67% от предложените за приватизация активи на пристанище “Александруполис“. Негова собственост са и двете пристанища на остров Самотраки.

Според коментарите основни конкуренти ще бъдат американска и гръцка кампания.

Можем да си спомним още един любопитен детайл в тази картинка. "САЩ смятат за стратегически важно пристанището на Александруполис в Северна Гърция и имат намерение да участват в приватизацията му." Това заяви през септември миналата година посланикът на САЩ в Гърция Джефри Пайет по време на визита в района.

Тогава министърът на отбраната на Гърция заяви, че проектът на стойност 2.3 млрд. долара увеличава възможностите на пристанището, тъй като вече в него ще могат да влизат по-големи плавателни съдове, а транспортната инфраструктура създава условия то да стане стратегически център за бърз превоз на хора и товари.

 

Дедеагач (на турски) или Александруполис 

е град в Беломорска Тракия, в североизточната част на Гърция. Градът е разположен на северния бряг на Бяло море, на няколко километра западно от устието на река Марица (Еврос) в подножието на ниската планина Овчарица (Цопан). Населението му наброява около 55 000 жители.

Днес Дедеагач е съвременен европейски средиземноморски град, транспортен център със значимо пристанище. Модерният му образ се съчетава с нощен живот и спокойствие, подобно на Гюмюрджина и Кавала, което е трудно да се намери в големите градове Солун и Атина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във