Банкеръ Daily

Свят

Четири страни ще увеличат 10 пъти тока от вятър в ЕС

Германия, Белгия, Нидерландия и Дания ще подпишат днес споразумение за изграждането до 2050 г. на офшорни ветрогенератори в Северно море с капацитет от 150 гигавата, предаде Ройтерс. По данни на датското министерство на икономиката това е достатъчно за захранването на 230 милиона домакинства.

Увеличението е почти десетократно спрямо сегашния капацитет в рамките на ЕС и ще помогне на страните членки да намалят зависимостта си от руските енергоносители.

Споразумението ще бъде подписано в рамките на среща, посветена на офшорната вятърна енергия, с участието на председателката на европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германския канцлер Олаф Шолц.

Еврокомисията е поставила като цел до 2050 г. ЕС да разполага с офшорен вятърен капацитет от 300 гигавата спрямо 16 инсталирани към момента.

Един милиард евро са достигнали инвестициите на Турция във вятърната енергетика през миналата година, съобщава турската държавна телевизия ТРТ Хабер, позовавайки се на доклад на асоциацията за насърчаване на вятърната енергия в Европа WindEurope.

През миналата година в Европа са инвестирани общо 41 милиарда евро, което според доклада ще добави 24,6 гигавата инсталирана вятърна енергия към вятърните мощностите на Европа. 

В общия обем на инвестициите страните извън ЕС отговарят за 12,5 милиарда евро от вложените средства за осъществяването на подобни проекти. На първо място по размер на инвестициите е Обединеното кралство с 1,2 млрд. евро, а след него се нарежда Турция с 1 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във