Банкеръ Daily

Свят

Четири страни от ЕС предлагат алтернатива на възстановителния план на Меркел и Макрон

Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия са внесли контрапредложение на френско-германската инициатива за възстановителен план на Европейския съюз срещу коронавируса, предадоха ДПА и Ройтерс.

Четирите фискално консервативни страни подкрепят идеята за уникален спешен фонд за укрепване на икономиката на ЕС.

Особено важно е обаче държавите да ограничат тази спешна помощ до две години, според днешно изявление на австрийското канцлерство.

В алтернативното предложение, което е обявявано вече няколко пъти, четирите страни дават да се разбере и, че те няма да се съгласят на обединяване на дълга и увеличение на общностния бюджет.

Проектопредложението е видяно от ДПА.

Неотдавна германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон предложиха възстановителен план за 500 милиарда евро за периода след коронавирусната пандемия.

Идеята е парите да бъдат набирани от Европейската комисия като заеми на капиталовите пазари и предоставяни под формата на грантове през бюджета на ЕС.

"Пестеливата четворка" в ЕС - Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия - е против грантовете, призовавайки вместо това за кредитен подход, отбелязва Ройтерс.

Италия определи контрапредложението като "отбранително и неуместно", допълва ДПА.

Повечето анализатори определиха като "пробив" сближаването на позициите на Берлин и Париж, тъй като доскоро Германия бе един от най-големите противници на общите облигации.

Мнозина експерти обвързват промяната в позицията на Ангела Меркел заради решението на Конституционния съд в Германия срещу програмата за 750 милиарда евро на Европейската централна банка. Сега очакванията са насочени към 27 май, когато се очаква председателят на Европейската комисия да представи свои собствен план за възстановяване, който да бъде част от многогодишната финансова рамка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във