Банкеръ Daily

Свят

Четири опозиционни партии се съюзяват срещу Ердоган на изборите

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия в Турция и три други опозиционни партии са постигнали споразумение за съюз за предсрочните парламентарни избори на 24 юни. Това съобщи представител на водещата формация, цитиран от "Ройтерс".

Официално споразумението между четирите партии ще бъде подписано в четвъртък.

Със споразумението се създава широка коалиция срещу управляващия съюз на президента Реджеп Тайип Ердоган. Освен това обаче опозиционерите си правят сметка, че по този начин ще заобиколят изборните изисквания, според които партиите трябва да получат най-малко 10 процента от гласовете, за да влязат в парламента. съюзът 

На свой ред управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган сформира съюз с Партията на националистическото действие.

Телевизия NTV уточнява, че опозиционното споразумение ще бъде подписано в 14 часа българско време в четвъртък. 6 май беше определен като краен срок за сформирането на изборни съюзи, които трябва да бъдат внесени във Висшия избирателен съвет.

Ердоган спечели близо 10 вота и доминира турската политика, откакто ислямистката Партия на справедливостта и развитието дойде на власт през 2002 г. Изборите ще отбележат прехода на Турция към президентска република с нови широки правомощия за президента, което беше одобрено от мнозинството от турските граждани на референдум през миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във