Банкеръ Daily

Свят

Чеслав Милош печели Нобел за литература през 1980 година

Сборникът с есета - "Поробеният разум", и до днес се определя за изключителен опит за научен анализ на действията на комунистическата пропаганда

На днения ден можем да си спомним за Чеслав Милош (на полски: Czesław Miłosz) - поет, прозаик, есеист, литературен историк, преводач и дипломат, и Нобелов лауреат за литература през 1980 година.

Милош учи в университета "Стефан Батори" във Вилнюс, първоначално полонистика, а след това се прехвърля да следва право. През 1930 г. дебютира в университетското издание "Alma Mater Vilnensis" със стиховете "Композиция" и "Пътуване". Член е на поетическата група "Жагари" и съавтор на издание със същото име. Работи в Полското радио "Вилнюс".

Огромно влияние върху поета оказват историческите събития, на които става свидетел: Октомврийската революция, полско-съветската война, съветската окупация на Литва. Тези събития разтърсват поета и това се отразява в неговата поезия.

Чеслав Милош напуска Вилнюс през 1940 г. и се премества в окупираната от немците Варшава, където работи в Университетската библиотека. Участва в нелегалния литературен живот, а през 1940 г. публикува том "Стихове" с псевдонима Ян Сируч. След краха на Варшавското въстание (август-октомври 1944 г.) Милош намира убежище първо в Яниславице, после в имението на Йежи Турович в Гошице. През 1945 г. заживява в Краков.

След войната започва работа като културно аташе в комунистическото правителство на Полша в САЩ и Париж. През 1951 г. поисква политическо убежище във Франция. По това време писателят има трудни отношения с част от полската емиграция. Но заедно с това има ползотворно сътрудничество с издателството "Литературен институт", ръководено от Йежи Гедройч, което издава "Поробеният разум" (1953 г.) - книга, насочена към полската емиграция, която коментира мисловния механизъм на човека в народната демокрация. През следващите години "Литературен институт" издава голяма част от творбите на Милош, а самият Гедройч представя кандидатурата му за Нобелова награда.

В чужбина Милош създава предимно поезия, изключително разнообразна, а най-голямо признание получават политическите му стихове. В Полската народна република е обявен за предател, осъден е от Полския литературен съюз и някои автори (Константи Илдефонс Галчински, Кажимеж Брандис, Ярослав Ивашкевич и Антони Слонимски). До 1980 г. има цензура, забраняваща не само публикацията на негови произведения, но дори и за споменаване на името му. Книгите на Милош са издавани като самиздат, внасяни нелегално, а за малцина са достъпни в забранените кътчета на университетските библиотеки. Милош е отхвърлян дори от част от полската емиграция, като го обвиняват в "болшевизъм".

Отношението на властите и емиграционното общество към Милош започва да се променя след 1980 г., когато поетът получава Нобелова награда за литература за цялостното си  творчество. Година по-късно се връща в страната, където негови творби вече се издават легално. Те се превръщат във вдъхновение за развиващата се политическа опозиция.

През 1993 г. поетът окончателно се връща в Полша, като избира за място за живеене Краков, който както сам твърди е "най-близо до Вилнюс".

Чеслав Милош умира на 14 август 2004 г. в Краков, на 93 години. Погребан е на 27 август 2004 г. в Криптата на заслужилите поляци на Скалка.

Стиховете на Чеслав Милош са интелектуални, а метафорите, които използва са ярки и внушаващи. Творчеството му преди Втората световна война е наситено с катастрофизъм. В него доминират метафорите и апокалиптичните визии. Стихотворенията, писани по време на войната, вече не притежават такъв патос. Поетът разчита на комуникативността на стиха - на разбирането на съдържащото се в него философско и интелектуално съдържание. Част от тези стихове Милош посвещава на окупираната Варшава, където живее по време на войната. В творчеството на Милош, писано по време на войната, се забелязва едно умишлено отклоняване от военната тематика. От този период ще намерим стихове, описващи красотата на света, който, може да ни се стори, че никога не познавал войната.

Въвежда нов литературен жанр в полската литература - поетически трактат (трактат-поема), който по думите на поета "е насочен срещу съвременното разбиране за ограничаване и разширява "обхвата" на поезията".

Освен множеството томове поезия, Милош издава и няколко сборници с есета. Най-известният от тях, превеждан на много езици е "Поробеният разум" и до днес се определя за изключителен опит за научен анализ на действията на комунистическата пропаганда. След като прекъсва връзката си с комунистическите власти, в своето творчество Милош изразява критиката си по отношение на Полската народна република, често осъжда полския национализъм, критикува традиционния полски католицизъм.

Известни са 28 псевдонима, с които Милош подписва своите творби. Някои от тях са: Адриан Желински, Едвард Жулински, Ян М. Новак, Ян Сируч и други.

Стихотворението на Чеслав Милош "Това, което бе голямо" (Co było wielkie) е изписано на една от стените на 30 СОУ в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във