Банкеръ Daily

Свят

Чешкият режисьор Иржи Менцел е починал на 82-годишна възраст

Известният чешки режисьор Иржи Менцел е починал на 82 години. Това е съобщила съпругата му Олга на страницата си във Фейсбук, цитирана от Ройтерс.
Неговият филм от 1966 г. "Строго охранявани влакове" печели "Оскар" в категорията за чуждоезиков филм.
А през 1985 г. той бе номиниран за "Оскар" за филма "Селце мое централно".
Новината за смъртта на Менцел по-късно беше потвърдена и от чешката агенция ЧТК, предаде ДПА.
Менцел беше известен като лидер на експерименталната "нова вълна" в чехословашкото кино през 60-те години на миналия век. "Не бяхме никакво сдружение, събрано под знака на едни и същи теоретични възгледи, никой от нас нямаше куража, нито желание да формулира това, което ни сближава."

Чешката нова вълна не е хомогенно движение с обща програма. Според Менцел единственото нещо, което ги обединява е не че са си поставяли общи цели и задачи – а това че харесват едно и също кино. 

Иржи Менцел беше кино и театрален режисьор и сценарист. Филмите му често съчетават хуманистичен поглед към света със сарказъм и провокативна кинематография. Голяма част от тях са адаптирани по творби на чешките писатели Бохумил Храбал и Владислав Ванчура.

 

"Оскари"

През 1968 г. Иржи Менцел полуучава покана за пътуване до САЩ от Морис Ергас, дясната ръка на Карло Понти. Именно той му съобщава, че „Строго охранявани влакове“ ще бъде разпространен по кината в САЩ и номиниран за „Оскар“. Менцел обаче приема по-възторжено заминаването си за САЩ, отколкото номинацията. Според тогавашния регламент, който претендира за номинация в категорията чуждоезичен филм, преди това трябва да е показван по кината в Америка. Тук много важна роля има и американския разпространител и до голяма степен номинацията зависи от него.

„За да спечеля лотарията за „Оскар“ ми помогнаха две обстоятелства. Първото бе, че моите колеги и съмишленици Кадар, Форман, Хитилова, Немец бяха създали редица добри филми, които отвориха вратите към света на чешкото кино…Второто обстоятелство бе, че по онова време италианците имаха силно влияние в американското кино и дистрибуция. Тази година Понти нямаше по-подходящ филм, който да предложи на Академията от „Строго охранявани влакове“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във