Банкеръ Daily

Свят

Чешкият президент е в болница, но стабилен

Чешкият президент Милош Земан е в стабилно състояние, след като през уикенда бе приет в интензивно отделение, заяви днес говорителка на Централната военна болница в Прага, в която се лекува президентът, предаде Ройтерс.

Седемдесет и седем годишният Земан бе откаран вчера в болница и получи медицинска помощ в интензивно отделение заради усложнения във връзка с хронично заболяване, каза Мирослав Заворал, директорът на болницата. Той уточни, че Земан не желае да се дава по-подробна информация и не уточни колко сериозно е състоянието на чешкия лидер.

По закон президентът би трябвало да ръководи преговорите с политическите партии за сформиране на ново правителство след парламентарните избори, на които партията на премиера Андрей Бабиш загуби с малко от опозиционното обединение "Заедно". Първото официално действие на президента в рамките на този процес е назначаването на премиер. За да бъде назначен премиер обаче, първо трябва новият състав на долната камара на парламента да започне да заседава и да бъде избран председател на долната камара.

Ако президентът не е в състояние да изпълнява задълженията си, задачата за ръководене на преговорите по съставяне на ново правителство ще се поеме от новия председател на долната камара на парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във