Банкеръ Daily

Свят

Чешкият президент е приет в болница

Чешкият президент Милош Земан е бил откаран в болница, съобщи АФП като цитира говорител на военна болница в Прага. В страната отдавна се спекулира за влошеното здраве на 77-годишния държавния глава, след като преди няколко години той беше диагностициран с диабетна невропатия.

Преди ден на парламентарните избори в страната мнозинство в парламента спечелиха две коалиции. Най-голяма политическа сила все пак остава популистката АНО на настоящия премиер Андрей Бабиш. Двете опозиционни коалиции - „Заедно“ и „Действие на недоволните граждани“ - печелят 108 от 200 депутатски места. И двете формации вече заявиха, че няма да работят с Бабиш.

Самият Бабиш призна поражението си и поздрави своите опоненти, като подчерта, че въпреки това неговото движение остава най-силната партия. Избирателната активност в Чехия беше малко над 65%, а изборите се проведоха на фона на скандала около разкритията на „Досиетата Пандора“, според които Бабиш е инвестирал над 20 милиона долара в офшорни компании, за да купи 16 имота във Франция. Той призна, но заяви, че това се е случило преди да влезе в политиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във