Банкеръ Daily

Свят

Чешкият премиер поиска европейски план за спиране на нелегалната миграция

Чешкият премиер Андрей Бабиш, който е известен с антимигрантските си позиции, поиска цялостен европейски план за действие за спиране на незаконната миграция, предаде Франс прес.

"Ако Италия не приеме незаконните мигранти, ще ги приеме Испания. По този начин пращаме послание на мигрантите, че могат да отидат в Европа, от Мароко през Испания. Това трябва да се прекрати, иначе няма да спрем миграционния поток", заяви Бабиш за в. "Днес".

"Готвя се да обсъдя това с европейските лидери и да участвам в прилагането на цялостен план за действие", добави Бабиш. Това изказване той направи ден преди посещението си в Италия и Малта.

Визитата на Бабиш в Италия утре ще съвпадне с тази на унгарския премиер Виктор Орбан, който, подобно на членовете на италианското правителство, защитава твърда линия към мигрантите.

"Трябва да започнем много интензивно сътрудничество за намиране на решение, защото ненужно загубихме три години в абсурден спор за квотите" за разпределяне на мигранти, заяви чешкият премиер.

От кризата през 2015 г. Чехия, с население 10,6 милиона души, е приела само няколко мигранти.

Бабиш повтори, че Чехия няма да приеме нито един незаконен мигрант. Той подчерта, че тази позиция не е насочена против Италия, а е част от фундаментална стратегия.

"Това е важен жест, символ и послание към мигрантите и бандите на каналджиите, че няма да има смисъл да се тръгва с кораб за Европа. Проблемът с незаконната миграция е абсолютно фундаментален. Трябва да защитим това, което предците ни са изградили в продължение на над хиляда години", настоя чешкият премиер.
    

Facebook logo
Бъдете с нас и във