Банкеръ Daily

Свят

Чешкият премиер нарече одиторите от ЕК “мафия“

Андрей Бабиш беше категоричен, че няма да върне нито стотинка. 

Скандално е, че служители от Брюксел се осмеляват да тълкува чешкото законодателство. Недопустимо е, заяви чешкият премиер Андрей Бабиш по повод окончателният одитен доклад на Европейската комисия заради твърденията за конфликт на интереси срещу него.  Одиторите установиха, че Бабиш все още контролира компанията Aгроферт, което означава, че Чехия трябва да върне субсидии на стойност над 10 милиона евро, съобщи EURACTIV.

“Одитът не казва нищо ново. Повтарят се лъжи на одиторска мафия, организирани от информатори от Пиратската партия“, добави премиерът.

В момента опозиционната Пиратска партия води в социологическите проучвания преди парламентарните избори през октомври, като изпреварва движението на Бабиш “АНО” за първи път след изборите през 2017 г.

ЕК заяви, че е решила да публикува силно критичния към Бабиш доклад  заради изтеклото време след препоръчването да се вземат мерки през 2019 г., както и заради високото равнище на обществен интерес.

Бабиш, който е петият най-богат човек в Чехия, е собственик на чешкия холдинг Агроферт (хранително-вкусова и химическа промишленост и медии). Той прехвърли холдинга на тръст, след като стана премиер през 2017 г., за да продължи да ползва европейски субсидии. През 2018 г. компанията му е получила около 70 милиона евро от ЕС. След 2018 г. не са отпускани субсидии по засегнати от одита проекти.

Бабиш отрече с туит всякакъв конфликт на интереси и заяви, че този одит е бил "целенасочен и манипулиран". "Винаги съм спазвал закона", заяви той.

Премиерът беше категоричен, че няма да върне нито стотинка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във