Банкеръ Daily

Свят

Чешкият парламент ще обсъжда вот на недоверие на кабинета на 3 юни

В четвъртък чешкия парламент ще обсъжда въпроса за гласуване на недоверие на правителството на министър-председателя Андрей Бабиш.

Камарата на депутатите (долната камара) на парламента на Чехия ще разгледа в четвъртък въпроса за гласуване на недоверие на правителството на министър-председателя Андрей Бабиш. За това съобщава Mlada fronta Dnes.

Гласуването на вот на недоверие на правителството бе инициирано от дясната опозиция, която внесе документите преди три седмици.

Оставката на правителството искат от Гражданска демократична партия, християндемократите, Пиратската партия на Чехия, либерално-консервативната партия ТОП-09 (Традиция, Отговорност, Просперитет 09) и либералното политическо движение "Starostové a nezávislí — STAN ". Те имат общо над 50 от 200 мандати в долната камара.

Всъщност за инициирането на гласуване на вот на недоверие са необходими 101 гласа в долната камара на парламента, които засега тези партии нямат.

Президентът на Чехия Милош Земан по-рано вече заяви, че ще осигури запазването на власта в ръцете на правителството на премиера Бабиш до предстоящите избори, даже ако парламентаристи внесат предложение за гласуване на вот на недоверие. Държавният глава съгласно законодателството на страната притежава такава възможност.

Чехия е парламентарна република. Ипълнителната власт в Чехия е поделена между министър-председателя и президента, който се избира директно от народа за срок от пет години. Той е държавен глава и одобрява състава на правителството, предложено от Камарата на депутатите.

Парламентът на Чешката република дава вот на доверие или недоверие на правителството (само Камарата на депутатите, която се състои от 200 депутати). 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във