Банкеръ Daily

Свят

Чешката прокуратура поиска снемане на имунитета на Бабиш

Прокуратурата на Чешката република отново е поискала снемане на имунитета на изпълняващия длъжността премиер Андрей Бабиш, съобщи днес неин говорител, цитиран от ДПА.

Служителят обясни, че това се е наложило, защото защитата от съдебно преследване по закон е била подновена с началото на новия законодателен период след изборите.

Миналия месец Бабиш претърпя поражение на парламентарните избори, но ще запази правомощията си до официалното назначаване на новото коалиционно правителство на либералите и консерваторите, оглавено от Петър Фиала от Гражданската демократическа партия.

Бабиш е разследван по обвинения, че е похарчил почти 2 млн. евро от европейска субсидия за строеж на ваканционното селище "Щъркелово гнездо", което се намира на около 50 км северно от Прага. Субсидиите са били предназначени за малки и средни предприемачи. Бабиш, който е мултимилионер, е основател на бизнес империя, включваща над 200 компании. Той многократно е отричал обвиненията и подчертава, че парите от субсидиите са възстановени.

Малко преди изборите публикуването на така наречените досиета "Пандора" отново постави Бабиш под натиск. Според разкритията в тях преди години той е купил замък във Франция, като е използвал няколко съществуващи само по документи компании посредници за това. Бабиш отрича да е нарушил закона. Шейсет и седем годишният политик е основател на популистката партия "Действие на недоволните граждани" (АНО).

Facebook logo
Бъдете с нас и във