Банкеръ Daily

Свят

„Червени шалчета“ срещу „жълтите жилетки“ във Франция

След поредната акция на „жълтите жилетки“ в събота, на която се стигна до нови безредици, днес в Париж ще се състои контрапротест срещу насилието и в защита на френските институции и ред. Участниците са избрали а символ  червени шалчета, съобщи БНР. 

Следобед в центъра на Париж трябва да се проведе митинг в защита на „републиката и институциите, медиите и правовата държава срещу насилието“, проявявано на продължаващите два месеца антиправителствени протести.

Организаторите отправят призив до „мълчаливото мнозинство“ от французи, които си остават вкъщи по време на съботните протести. Митингът не е в подкрепа на управляващите, уточняват те във Фейсбук, където са се записали за участие около 9000 души. Успехът на начинанието обаче не е сигурен, а някои от участниците твърдят, че са били заплашвани в социалните мрежи.

Инциденти белязаха и вчерашната демонстрация в Париж и други големи френски градове. Силите на реда използваха сълзотворен газ и водно оръдие да отблъснат демонстрантите, които хвърляха предмети по тях в столицата. По данни на Парижката префектура арестуваните са 22-ма.

Около 69 хил. души протестираха в цялата страна според данни, публикувани от министерството на вътрешните работи. Това е спад в сравнение с миналата събота, когато броят им беше 84 хил. души.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във