Банкеръ Weekly

Свят

Червен светофар за консултациите за Каталуния

Инвеститорите в испански облигации само ще спечелят, ако започнат преговори с официалните власти на Каталуния, защото това може да се окаже единственият начин да получат парите си, съветва Ориол Хункерас, лидер на лявата  "Ескуера републикана" - твърдолинейна отцепническа политическа сила с най-голяма подкрепа в областта. Той се мотивира с намерението на ръководството на партия "Подемос" да одитира правителствения дълг на Испания, за да разбере каква част от него е законна.

Плановете на испанския феномен "Подемос" (в превод "ние можем") - лявата политическа сила на професор Пабло Иглесиас, която през май спечели пет места в новия Европейски парламент само четири месеца след като бе създадена, са изпълними при ръста на популярността й. Според резултатите от последното проучване на обществените нагласи, публикувани от испанския всекидневник "Ел Паис" на 2 ноември, подкрепата за "Подемос" е скочила от 13.8% през миналия месец на 27.7% в началото на този. Докато управляващата Народна партия е загубила първото си място и е едва трета с 20.7% от гласовете на анкетираните. На второ място с 26.2% са социалистите. "Подемос" иска цялостна реформа на политическата система, въвеждане на финансиран от държавата базов доход за всички граждани, 35-часова работна седмица и обществен контрол върху "стратегическите" сектори на икономиката. В партийната програма е включено и предложение да се забрани на печелившите компании да уволняват работници и да се гласуват правомощия на испанския парламент да контролира политиката на Европейската централна банка.  Партийният лидер Иглесиас пък се закани да настани бездомните в апартаментите, които в момента са собственост на банките заради необслужвани ипотеки, и поиска да се забрани на бивши министри да заемат управленски длъжности в големи фирми.  

По оценка на Хункерас публичният дълг на Испания от над 1 трлн. евро е сериозна слабост на централното правителство. И в случай че Каталуния все пак се отдели от испанската държава, методът за подялба на активите и пасивите ще засегне чувствително собствениците на испански облигации.

Поредните искри на Иберийския полуостров прехвърчаха след предложението на регионалния президент на Каталуния Артур Мас да проведе този уикенд неформални "консултации с гражданите" за отделяне от Испания. Те трябваше да заместят първоначално насрочения за 9 ноември референдум за независимост. Той пък бе спрян в края на септември от Конституционния съд, докато бъде преценена неговата законност - процес, който може да отнеме месеци. Но испанският премиер Мариано Рахой се закани да отмени и "консултациите" и сезира отново конституционните съдии. Магистратите светкавично, още на 4 ноември, излязоха с постановление, че "забраняват всички действия на каталунското правителство, свързани със свикване на граждански процес на 9 ноември". Въпреки всичко се очаква хиляди каталунци да проведат в неделя демонстрации в полза на независимостта и да се опитат да гласуват, след като граждански организации и дори някои кметства възнамеряват да организират "неофициални" вотове. Мас заплаши, че може да изтегли напред изборите за местна власт, които трябва да се проведат през ноември 2016-а, и да ги превърне в плебисцит за отделяне от Испания. Засега не е ясно дали Мадрид ще разпореди арести или други действия в рамките на закона срещу "размирниците" на 9 ноември.

В интервю в Барселона на 3 ноември Хункерас посочва, че ако Каталуния извоюва независимост, правителството й може да се позове на прецедента от Дейтънското споразумение, свързано с разпадането на бивша Югославия, и да предложи да поеме 9% от испанския публичен дълг, или около 90 млрд. евро. Това е еквивалентно на каталунския дял от испанските публични разходи през последните 25 години и е "легитимен критерий", твърди Хункерас. Като алтернатива той предлага пасивите на испанската държава да се разделят на базата на 21-процентния принос на Каталуния в държавните данъчни приходи. Което ще струва на областта 210 млрд. евро. Във всички случаи, заключава политикът, би било добре за пазарите да се говори по тези въпроси с местната общественост колкото е възможно по-бързо.

В Каталуния живеят 7.4 млн. испанци, а годишният продукт на областта е 193 млрд. евро - най-голям сред 17-те автономни района на страната и почти колкото на Финландия и дори на Шотландия, чиито жители гласуваха на 18 септември да останат в пределите на Обединеното кралство. БВП на глава от населението в Каталуния е със 17% над средния за Европейския съюз, докато за цяла Испания той е с 5% по-нисък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във