Банкеръ Daily

Свят

Черногорската опозиция сключи коалиционно споразумение за кабинет

Лидерите на три опозиционни блока в Черна гора - Здравко Кривокапич ("За бъдещето на Черна гора"), Алекса Бечич ("Мирът е нашата нация") и Дритан Абазович ("Черно на бяло") подписаха днес коалиционно споразумение за съставяне на новото правителство на страната, предаде ТАСС, като се позовава на сайта Виести.

Новото правителство ще изпълнява отговорно своите международни ангажименти, ще се бори против корупцията и престъпността, заяви Здравко Кривокапич след подписването на споразумението. 

Според опозиционните лидери приоритет на новия кабинет ще бъде също "излизане от икономическата криза, деполитизация на ключовите институции на властта и движение по пътя на присъединяване към ЕС".

Управляващата досега Демократична партия на социалистите в Черна гора на президента Мило Джуканович се класира на първо място в парламентарните избори в страната на 30 август, но не събра достатъчно гласове за съставяне на кабинет. Демократичната партия на социалистите получи 35,06 процента от гласовете, опозиционната коалиция "За бъдещето на Черна гора" - 32,55 процента, коалицията "Мирът е нашата нация" - 12,53 процента, коалицията "Черно на бяло" - 5,53 процента, партия "Социалдемократи на Черна гора" - 4,1 процента, Бошнячката партия на Черна гора - 3,98 процента, Социалдемократическата партия на Черна гора - 3,14 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във