Банкеръ Daily

Свят

Черно море няма да стане "натовско езеро"

Черно море няма никога да се превърне в "натовско езеро" , заявява в интервю за "Росийская газета" постоянният представител на Русия в Северноатлантическия алианс Александър Грушко. "Ще вземем всички необходими мерки, за да неутрализираме евентуалните заплахи и опити за силов натиск върху Русия от южна посока", допълва Грушко. Повод за думите му бе неотдавнашното изявление на турския президент Реджеп Ердоган, че не бива да се допусне превръщането на Черно море в "руско езеро".

Руският дипломат констатира "остър завой в политиката и военното строителство на НАТО" и твърди, че пактът "се чувства абсолютно некомфортно при липса на голям противник". НАТО използва украинската криза, за да възроди образа на Русия като "големия враг", без който алиансът не може да съществува, изтъква Грушко.

Образът на големия противник се използва с цел "връщане на НАТО в центъра на световната политика", като "доказателство, че няма други начини за гарантиране на сигурност освен "натоцентризма", базиран върху стратегическо обвързване на Европа със САЩ", казва още дипломатът.

НАТО продължава да води политика за "възпиране" на Русия въпреки собствените си призиви за политически диалог, заявява той по повод неотдавнашната среща на външните министри от страните членки на пакта. "Не искам да кажа, че имаме студена война в отношенията с НАТО, но алиансът минава към схеми за гарантиране на сигурност от времето на студената война. И това буди тревога, защото към днешна дата става дума не само за политика, но и за военно строителство", подчертава посланикът на Москва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във