Банкеръ Daily

Свят

Черна гора разкри данни за руснаците, получили "златен паспорт"

Министерството на вътрешните работи на Черна гора е публикувало по запитване на НПО Cegas списък от 166 човека, които са получили гражданство в републиката срещу направени инвестиции. Документът съдържа предимно имена на граждани от Русия, Украйна и Китай.

Публикуваните 166 имена на новите граждани на Черна гора са на 48 заявители и 118 членове на техните  семейства, които са получили гражданство в периода 2020-2021 година. В списъка се срещат руски и украински имена и фамилии, а също така и граждани на Китай, САЩ и други държави. Личните данни са покрити с черен цвят, но имената и местата на тяхното раждане не са цензурирани.

По-рано представители на ЕС неведнъж са подчертавали пред управляващите в Черна гора за недопустимостта от продължаване на програмата "икономическо гражданство". Черна гора е поела ангажимент за закриване на програмата до края на 2022 година. Тя започна в Черна гора през 2019-та. Властите се надяваха да продадат 2000 паспорта и да получат за това 4.8 млрд. евро. Но през същата година не се явиха желаещи, а през 2020 г. броят на заявилите желание за гражданство е бил 20 пъти по-малък, отколкото се е  очаквало.

Заинтересованите да получат черногорско гражданство е трябвало да вложат 250 000 евро в един от проектите за развитие, одобрени от правителството, в неразвити части на страната, или 450 000 евро - в проекти, одобрени от правителството, в икономически развити региони. Освен това, правителството е вземало още 100 000 евро за всяка заявка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във