Банкеръ Daily

Свят

Черна гора: Москва стои зад опита за преврат

Миливое Катнич

Черногорската специална прокуратура заяви, че органи на руската държава са замесени в осуетения опит за преврат в деня на парламентарните избори през октомври, който е имал за цел да се попречи на присъединяване на Черна гора към НАТО, предаде АФП, цитирана от БТА.

Досега ние имахме доказателства, че националистическите структури на Русия стоят зад (преврата), но вече (има и такива, които сочат), че органите на руската държава са замесени на някакво ниво", заяви главният специален прокурор на Черна гора Миливое Катнич в интервю вчера за няколко черногорски медии.

Черногорската прокуратура подозира общо 25 души, главно сръбски граждани и двама руснаци, че са подготвили мистериозния опит за преврат на 16 октомври, в деня на парламентарните избори.

Около петнайсет заподозрени бяха задържани, а двама руски граждани, заподозрени като организатори, все още се издирват от местното правосъдие.

Прокурорът увери, че "единствената мотивация на тези структури" е "да се попречи на Черна гора да влезе в НАТО".

Според прокуратурата предполагаемите участници в заговора са планирали да влязат със сила в парламента в деня на изборите, за да провъзгласят победа на коалиция на проруската опозиция - Демократичен фронт, и да арестуват Мило Джуканович, дори да го убият.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като безотговорни изявленията на Катнич, предаде ТАСС. Песков изрази съжаление, че подобни обвинения звучат от устата на високопоставени официални представители. Пред журналисти той заяви: "Това са твърде сериозни твърдения, за да бъдат направени и да не бъдат подкрепени от каквато и да е достоверна информация. Това е най-малкото безотговорно".

Facebook logo
Бъдете с нас и във