Банкеръ Daily

Свят

Челси Манинг е направила опит за самоубийство

Бившият аналитик на американското разузнаване Челси Манинг (родена като Брадли Манинг) се възстановява в болница, след като e направила опит за самоубийство, съобщиха адвокатите й, цитирани от Би Би Си.

Полицията потвърди, че е имало "инцидент" с Манинг в център за задържане във Вирджиния, където тя е задържана от миналия май, предаде Би Ти Ви.

Манинг беше задържана за неуважение към съда за отказ да даде показания по разследване в "Уикилийкс". Предстои тя да се яви пред съда в петък.

Анди Степанян, говорител на правния екип на Манинг, заяви, че продължава да отказва да "участва в таен процес на голямо жури, което според нея е силно податливо на злоупотреба".

През 2010 г. 31-годишната сега жена, по онова време военнослужещ от мъжки пол на име Брадли Манинг, предаде на Уикилийкс над 700 000 поверителни документа, свързани с войните в Ирак и Афганистан. Сред тях бяха повече от 250 000 дипломатически грами, чието публикуване хвърли Съединените щати в смут, припомня Франс прес.

Брадли Манинг бе осъден на 35 години затвор, от които излежа седем, преди да бъде помилван от тогавашния президент Барак Обама през 2017 г. Той междувременно бе започнал процедури по смяна на пола и малко след като бе освободен, официално стана жена на име Челси Манинг.

За мнозина американци Манинг е героиня, защитничка на свободите, която е платила много висока цена за разкритията за гибелта на цивилни при американски бомбардировки в Ирак и Афганистан. За голям брой други свои сънародници обаче тя е ренегат

Facebook logo
Бъдете с нас и във