Банкеръ Daily

Свят

Чехия свиква извънредна среща на енергийните министри на ЕС

Чехия, която в момента е ротационен председател на ЕС, свиква извънредно заседание на енергийните министри от блока на 9 септември. 

Това съобщи днес чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела, цитиран от Ройтерс. 

Срещата се свиква на фона на растящите цени на енергията. Референтните цени на електроенергията в Германия за 2023 г. днес за първи път преминаха прага от 1000 евро за мегаватчас, тъй като притесненията за доставките задържат цените на газа високи, а наред с тях и цените на електроенергията и въглищата. 

"Преди Съвета на ЕС по енергетика искаме да намерим начин да помогнем на хората и бизнесите, който можем да договорим с другите европейски лидери", каза чешкият премиер Петър Фиала. 

Миналата седмица чешките власти посочиха, че се опитват да намерят подкрепа за общоевропейски таван на цените на енергията - мярка, за каквато се застъпи и премиерът на Италия Марио Драги, на когото скоро предстои оттегляне от поста. 

Страни като Германия и Италия, които са силно зависими от вноса на руски газ за енергийните си нужди, трупат газ в хранилищата си преди студените зимни месеци и свързаното с тях увеличаване на търсенето. 

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви днес, че германските газохранилища са запълнени на над 80 процента и той очаква цените на синьото гориво да спаднат. Италия е достигнала подобни равнища на запълненост, осигурявайки си буфер спрямо шокове в предлагането. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във