Банкеръ Daily

Свят

Чехия се гордее: Ром стана консул

Петер Торак Снимка: Дойче Веле

Ромът от Чехия Петер Торак изгради невероятна кариера във Великобритания. Преди повече от 20 години семейството му напуска родината си след антиромските изстъпления на неонацистите от Либерец, Северна Чехия, и поиска убежище във Великобритания, пише Дойче Веле.

Днес Петер Торак вече е почетен консул във Великобритания - първият чешки ром с такава кариера.

Назначението на Торак си е малка сензация. Защото в Чехия антициганизмът е много разпространен не само сред населението – дори политиците постоянно се изстъпват с пренебрежителни или расистки изявления по отношение на ромите. А президентът Милош Земан преди няколко години каза, че при комунизма ромите "все пак трябвало да работят".

39-годишният Торак завършва право в Чехия. След бягството на семейството във Великобритания през 1999-а той първо работи в ресторант за бързо хранене, по-късно взима и британска диплома за юрист. Междувременно може да се похвали с впечатляваща кариера като полицейски служител.

За заслугите му кралица Елизабет Втора го удостоява с Ордена на Британската империя. От началото на годината, по решение на чешкото външно министерство, Торак вече е почетен консул в Питърбъро - град със 180 000 жители в Средна Англия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във