Банкеръ Daily

Свят

Чехия премахва ДДС за продажбите на ток и газ

Чешката република ще се откаже от данъка добавена стойност през ноември и декември при продажбите на енергия и ще поиска разрешение от Брюксел да запази тази ставка на 0% и през 2022 година.

Финансовият министър Алена Шилерова заяви в понеделник, че решението за ставките на ДДС през ноември и декември, което правителството взе без да чака разрешение от Брюксел, е отговор на „напълно извънредна ситуация“, изискваща незабавни действия.

Решението има за цел да спре възходящите цени на енергията, след като чешкият гигант за комунални услуги ЧЕЗ прогнозира цените на електроенергията да се повишат с 30%, а цените на газа да се повишат с 70% през януари 2022 г. спрямо сегашните нива. Очаква се облекчението да струва на чешката хазна около 78.5 милиона евро на месец.

Намаляването на ДДС е една от мерките в инструментариума на Европейската комисия срещу високите цени на енергията на Стария континент. Краткосрочните мерки, одобрени от ЕК, дават възможност за раздаване на ваучери за енергийно бедни домакинства, предоставяне на държавна помощ за бизнеса и временно намаляване на данъци, свързани с производството и доставка на енергия. Комисията ще подкрепи също държавните инвестиции във възобновяеми източници и в проекти за енергийна ефективност. Предстои Брюксел да разгледа възможностите за общоевропейска енергийна банка, обща схема за закупуване на природен газ и промени в дизайна, свързан с ликвидността на пазара на електроенергия.

И други страни от ЕС, подобно на Чехия, не изчакаха зелена светлина от Европейската комисия и вече предприеха мерки на национално ниво. Такива примери са Франция, Испания и Гърция. Правителствата на държавите от Алианса призовават Брюксел за решения и на европейско равнище. Част от исканията са ЕС да координира покупките на газ, както и да създаде общоевропейско хранилище за съхранение на газ. Решения се очакват след срещата на върха на евролидерите, която ще се проведе на 21-22 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във