Банкеръ Daily

Свят

Чехия пред избор(и) на 8 и 9 октомври

Разкритията в „Досиетата Пандора“ (Pandora Papers) излязоха в неподходящ за премиера Андрей Бабиш и неговата партия момент.

На 8 и 9 октомври в Чехия ще се проведат парламентарни избори. Право да участват във вота за 200-местната Камара на депутатите имат над 8 млн. чехи. Те ще определят кои от регистрираните за изборите 22 политически партии и движения, а също така и партийни коалиции, ще си осигурят депутатски мандати.  Избирателната система в Чехия е с всеобщо гласуване.

Прогнозите все още предричат първо място за премиера Андрей Бабиш и ръководената от него центристка популистка партия „Действие на недоволните граждани“ (ANO), но с малка преднина. Коментарите обаче са, че гласовете няма да са достатъчни за управление и ще трябва да се търси партньорство с крайнодесните националисти, ако сегашните му партньори не прескочат изборната бариера от 5 процента.

„Досиетата Пандора“ (Pandora Papers) и разкритията за офшорките и покупките на имоти излязоха в неподходящ за премиера Бабиш момент. Коментарите са, че скандалът с офшорките на 67-годишният милиардер може да натежи върху решението на избирателите. Много от които все още не са решили за кого да гласуват, казват социолозите. А това може да коства мандата на премиера Бабиш.

Бабиш категорично отхвърли тези обвинения и подчерта, че е извършил покупките на френските имоти по закон и всички данъци са били платени в Чехия. Той е нарекъл публикацията с информацията от "Досиетата Пандора" опит на политическите му противници да повлияят на изхода от гласуването на изборите.

Милиардерът - основател на холдинга „Agrofert“, влезе в политиката през 2011 г., когато създаде партия ANO. Абревиатура й в превод от чешки език означава „да“.

Постоянното говорене за борба с корупцията, както и за повече прозрачност и ефективност, на фона на разкритията може да му изиграе лоша шега.

Коалицията ще е неизбежна

Президентът на Чехия Милош Земан заяви, че ще връчи мандата за  сформиране на новото правителство на председателя на партията, която е получила най-голяма поддръжка от избирателите. Негов фаворит  е Бабиш. Стопанинът на Пражки град (Пражкият замък, или Пражка крепост (на étur: Pražský hrad) на хълма Храдчани в центъра на Прага, днес е официалната резиденция на президента на Чехия) не крие, че ще гласува за кандидатите на АНО.

Политолозите прогнозират, че нито една от политическите сили, издигнали кандидати в долната камара парламента, няма да получи такъв брой гласове от избирателите, за да сформира самостоятелно правителство.

 

Чешката република

(на чешки: Česka republika), съкратено Чехия (на чешки: Česko) е демократична страна с високо развита, разнообразна икономика, член на Европейския съюз.

Чешката република е парламентарна демокрация, чийто най-висш законодателен орган е двукамарен парламент. Той се състои от Камара на депутатите, които се избират с четиригодишен мандат на пропорционален принцип, и Сенат (горната камара), чийто членове се избират по окръзи за шестгодишен мандат.

Изпълнителната власт е поделена между министър-председателя и президента, който се избира директно от народа за срок от пет години. Той е държавен глава и одобрява състава на правителството, предложено от Палатата на депутатите. От 2013 година президент е Милош Земан, като през януари 2018- спечели втори мандат.

Андрей Бабиш - чешки политик и бизнесмен от словашки произход, бе назначен за министър-председател на Чехия на 6 декември 2017 година. Преди това между януари 2014 г. и май 2017 г. той е бил и  министър на финансите и първи заместник министър-председател на Чешката република.

     

Facebook logo
Бъдете с нас и във