Банкеръ Daily

Свят

Чехия отпуска 1.9 млрд. евро в помощ на бизнеса

Чехия ще отпусне 1,9 милиарда евро в помощ на местния бизнес, след като получи одобрение от Европейската комисия.

Схемата е предвидена за компании от всякакъв мащаб и работещи във всички сектори, с изключение на финансовия сектор.

По схемата помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства, гаранции или заеми за компенсиране на разходите, направени през периода февруари 2020 г. до декември 2021 година.

Допустими фирми са тези, които са имали минимален спад в оборота в диапазона от 25% до 50% през съответния период, в сравнение със същия период преди избухването на пандемията.

Целта на схемата е да осигури на фирмите достатъчно ликвидност, за да продължат дейността си по време и след избухването на коронавируса.

"Много компании от ЕС са отчели значително намаляване на приходите и дейностите си поради въведените ограничителни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса . Тази чешка схема от 1,9 милиарда евро ще осигури ликвидна подкрепа за компаниите, засегнати от пандемията. Продължаваме да работим в тясно сътрудничество с държавите-членки, за да намерим работещи решения за смекчаване на икономическото въздействие на огнището на коронавирус в съответствие с правилата на ЕС”, заяви еврокомисарят, отговарящ за конкуренцията, Маргрете Вестагер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във