Банкеръ Daily

Свят

Чехия одобри задължителна ваксинация за хора над 60 г.

Правителството в Чехия одобри изискване за ваксинация на всички хора над 60-годишна възраст срещу КОВИД-19, предаде ДПА.

Изискването, което е един от последните актове на приключващото управлението си правителство, ще влезе в сила на 1 март догодина, показва указ на здравното министерство, публикуван днес в държавен вестник.

Ваксинацията също така ще бъде задължителна за персонала в здравните и социалните заведения, лекарите, студентите по медицина, полицаите, пожарникарите и военните.

Предстои да се види дали разпоредбата ще се запази след идването на власт на новото правителство, което би трябвало да встъпи в длъжност този месец. Представители на бъдещата петпартийна коалиция, включваща либерали и консерватори, открито се обявяват против задължителната ваксинация.

Номинираният за министър на здравеопазването Властимил Валек определи решението за задължителната ваксинация като "стъпка в неизвестното" и може да го отмени.

В Чехия почти половин милион души над 60 години не са напълно ваксинирани срещу КОВИД-19. Сред работещите в домовете за възрастни хора и сектора на здравните грижи нивото на ваксинация е 65 процента.

Представителите на лекарското съсловие са разделени по въпроса за задължителната ваксинация. Някои предупреждават, че това ще бъде трудно проверимо, а други приветстват решението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във