Банкеръ Daily

Свят

Чехия не приема квотите за разпределение на бежанци в ЕС

Андрей Бабиш

Чехия категорично отхвърля възможността за създаване на принудителни механизми за разпределение на беженците в Европейския съюз. Това пише на своята страница  в Twitter министър-председателят на страната Андрей Бабиш. В понеделник в Брюксел на срещата на ЕС една от главните теми, които ще се обсъждат е именно  борбата с нелегалната емиграция в страните от общността.

"Някои държави членки на Евросъюза, за съжаление, отново предлагат да се въведат квоти за разпределение на бежанците. Това е съвершенно неприемливо. Ние ще продължим да се противопоставяме на тази идея и в бъдеще. Решението на проблема с нелегалната емиграция е извън Европа. Европа трябваше да има вече разработен ясен план, как да постъпва с Турция, как с Либия, и как с Мароко. Трябва да се прекъснат тези потоци от нелегални бежанци. Това не са бежанци, спасяващи се от някакви катастрофи", отбелязва Бабиш.

Чешкият премиер планира да обсъди планове за координация на борбата с нелегалната емиграция с колегите си от Словакия, Унгария и Румъния. През територията на тези четири централноевропейски страни преминава така нареченият "балкански път" на бежанците от страните от Близкия изток към Германия и държавите от Западна Европа. "Необходимо е ефективно да се борим с контрабандистите, които организират нелегалното преминаване през външните граници на ЕС, казва Бабиш.

Facebook logo
Бъдете с нас и във