Банкеръ Daily

Свят

Чехия и Полша възобновяват строежа на газопровод помежду им

Сн. 3seaseurope.com

Полша и Чехия възобновяват работата по изграждането на газопровода "Сторк-2". Това заяви пред журналисти министър-председателят на Чехия Петр Фиала по време на икономически форум проведен в полския град Карпач, където той е разговарял със своя колега Матеуш Моравецки, предаде Чешката осведомителна агенция (ЧТК).

Строителството на тръбопровода, който е подкрепен от Европейския съюз, бе замразено, когато министър-председател на Чехия беше Андрей Бабиш.

Изграждането на съоръжението, което ще върви от чешката граница до разположения на Балтийско море полски град Швиноуйшче, ще позволи увеличаване на възможностите за газова диверсификация в Европа и намаляване на зависимостта от руски енергоизточници.

"Има повече варианти, които могат да бъдат приложени. Определено трябва да говорим за някаква форма на таван на цените", каза Фиала, който смята, че предстоящата в петък среща на енергийните министри на страните членки на ЕС може да доведе до това решение. Премиерът нарече проекта ключов за осигуряването на бъдещата енергийна сигурност на Чехия.

Тръбопроводът "Сторк-2" ще намали зависимостта от руски газ чрез свързване на резервоари за съхранение на втечнен природен газ в Швиноуйшче и хърватския остров Крък, посочват още от ЧТК. Първата част - "Сторк-1", свърза Полша и Чехия през 2011 г., но тръбата позволява само потока на газ от Чехия към Полша, но не и в обратна посока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във