Банкеръ Daily

Свят

Чеченският президент обвини чуждестранни служби за убийствата на негови критици

Рамзан Кадиров

Лидерът на руската република Чечения Рамзан Кадиров обвини днес неназовани чуждестранни служби за неотдавнашното убийство в Австрия на чеченец, който е бил негов критик, предаде Асошиейтед прес.

Кадиров написа в своя блог, че етническият чеченец Мамихан Умаров, който бе застрелян в предградие на Виена през уикенда, е станал жертва на "чуждестранни служби, работещи срещу Русия и срещу него".

Четирийсет и три годишният чеченски лидер отхвърли обвиненията, че е замесен в убийството. Това, както и предишни покушения срещу етнически чеченци в Европа, е извършено от чуждестранни служби, които целят да ме злепоставят и да очернят имиджа на Русия, заяви Кадиров, цитира думите му.

Австрийската полиция не назова името на убития. Руски медии обаче го идентифицираха като Мамихан Умаров, който се наричал в блога си "Анзор от Виена", и съобщиха, че той е качил неотдавна в интернет видеозапис, на който осъжда Кадиров, използвайки нецензурни изрази.

Австрийската полиция задържа двама етнически чеченци, заподозрени за участие в убийството, което разследва като евентуално политическо покушение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във