Банкеръ Daily

Свят

Чавушоглу: Макрон подкрепя тероризма

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу днес отхвърли критики на френския президент Еманюел Макрон за турската офанзива в Сирия срещу сирийските кюрдски милиции СЗН (Сили за защита на народа), предаде Ройтерс.

Чавушоглу посочи, че Макрон подкрепя тероризма.

Той вече е поддръжник на терористичната организация и постоянно ги приема в Елисейския дворец. Ако той казва, че негов съюзник е терористичната организация, наистина няма какво повече да се каже, каза Чавушоглу пред журналисти в парламента.

Анкара смята СЗН за терористична организация и предприе военна офанзива в Североизточна Сирия на 9 октомври.

Миналия месец Макрон се срещна с Джихан Ахмед, говорителка на ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили, които включват и СЗН. Макрон изрази пред Ахмед солидарността на Франция в борбата срещу "Ислямска държава".

По-рано днес Макрон заяви, че Турция не може да очаква солидарност от съюзниците в НАТО във време, в което е предприела офанзивата си срещу Сирия като "свършен факт".

Макрон не може да бъде лидер на Европа, като се колебае по този начин. В момента в Европа има празно пространство, той опитва да бъде неин лидер, каза днес още Чавушоглу.

Facebook logo
Бъдете с нас и във