Банкеръ Daily

Свят

Чавушоглу към Атина: "Не използвайте ЕС като коз"

"Историческо предупреждение към Гърция" - под това заглавие в. "Тюркгюн" съобщава за започналото вчера посещение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в съседна Гърция. Според изданието турският министър е изпратил на Атина посланието, че двете страни трябва да разрешават заедно своите проблеми, а Гърция трябва да се въздържа да използва ЕС като коз в своя полза. 

Чавушоглу започна вчера двудневното си посещение с визита в Западна Тракия, където живее голямо мюсюлманско малцинство, и разговаря в град Комотини с мюфтиите на Комотини и Ксанти. Визитата е част от продължаващите усилия за намаляване на напрежението между двете страни.

Турският министър се е оплакал, че турските призиви за диалог с цел намаляване на напрежението в Източното Средиземноморие са "упорито и постоянно игнорирани от гръцката страна", пише още "Тюркгюн". Той е засегнал също и въпроса с подписания през 2019 г. меморандум с Либия за разграничаване на морските пространства, който по думите му представлява документ, "подписан от две суверенни държави въз основа на международното право, и възразяването срещу него няма да донесе полза на никого".

Чавушоглу е подчертал решимостта на Турция да продължи да защитава правата на Турция и кипърските турци "на фона на едностранните твърдения на Гърция и кипърските гърци.

"Визията на турската страна е за сътрудничество между две държави на острова /Кипър/ на базата на суверенен равен и равноправен международен статут", посочи той.

Министърът подчерта, че Анкара желае да бъде развит базиран на доверие дневен ред в отношенията Турция - ЕС. По думите му "присъединяването на Турция към ЕС би било най-важната геополитическа инвестиция на ЕС за Европа и отвъд" границите й.

Мевлют Чавушоглу е изразил готовност за обсъждане на всяка една спорна тема с Гърция, но е предупредил страната, че трябва да се откаже от т.нар. карта от Севиля, върху която гръцката страна гради претенциите си за морските граници. Както той посочи, нито ЕС, нито САЩ са одобрили тази карта. "Погрешна сметка е да се мисли, че Турция ще остане ограничена само до егейското и средиземноморското си крайбрежие", посочи той.

"Акшам" цитира думите на Чавушоглу, че е пристигнал в Атина с позитивен дневен ред. Според изданието външният министър е предал "топли послания" на ръководството в Атина. В интервю за гръцкия в. "Вима" той е посочил още, че като две съседни държави Турция и Гърция са обречени да живеят в един и същ географски район, но "трябва да характеризират своята връзка със сътрудничество вместо с конфронтация".

"Не използвайте ЕС като коз", призовал турският първи дипломат и добавил: "Не ЕС, а само Турция и Гърция са тези, които могат да разрешат въпросите, чакащи решение", пише още "Акшам".

Визитата и посланията на Чавушоглу в Гърция са сред темите днес и на в. "Йени акит", който пише за "Турски вятър в Западна Тракия". Според изданието по време на спирката си в този гръцки район министърът е откроил значението, което Турция отдава на сънародниците си в Гърция, призовал ги е към единство и им е изпратил посланието "ние сме с вас".

Facebook logo
Бъдете с нас и във