Банкеръ Daily

Свят

Чавушоглу: Каквито и санкции са приемат САЩ, ние купихме С-400

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че не е възможно Турция да отстъпи от сделката за руските системи С-400 и сега въпрос на обсъждане е единствено кога системите ще бъдат предадени на страната, предаде турската частна телевизия НТВ.

Чавушоглу говори на пресконференция днес с колегата си от Руанда.

"Стъпките, които Америка прави, не съответстват на правото", заяви турският първи дипломат, според когото турската страна среща затруднения да разбере подхода на Съединените щати.

Турция и САЩ от месеци спорят заради плановете на Анкара да придобие руски системи С-400, които според Вашингтон са несъвместими с въоръжението на НАТО. САЩ заплашиха, че ще изключат Турция от програмата за изтребители Ф-35 и ще наложат санкции на Турция, ако не се откаже от плановете за руските системи.

"Каквото и решение за санкции да бъде взето (от САЩ), каквито и изявления да прави Америка, ние купихме С-400. Това, което се обсъжда вече, е кога (системата) ще бъде предадена на Турция. Невъзможно е да се откажем от сделката", изтъкна още Чавушоглу.

Според министъра партньорите в програмата за турските изтребители Ф-35 не подкрепят стъпките, предприети от САЩ, във връзка с обучението на турски пилоти, предаде Ройтерс.

Пентагонът обяви по-рано този месец, че обучаването на турските пилоти да работят с изтребителите Ф-35 е било преустановено в базата в Аризона след покупката на руските зенитно-ракетни системи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във