Банкеръ Daily

Свят

Чавушоглу: Франция последна може да поучава Турция за геноцид и история

Франция е последната страна, която може да поучава Турция за геноцид и история, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.

Повод за коментара на турския първи дипломат беше подписаното в сряда от френския президент Еманюел Макрон решение, с което Франция обявява 24 април за национален ден в памет на арменския геноцид.

"Франция да се занимава със собствената си мрачна история в Руанда и Алжир", препоръча Чавушоглу на среща на НАТО, предаде БТА.

Турските медии съобщават, че по същия повод вчера са разговаряли и министрите на отбраната на двете държави. Турският министър Хулуси Акар се е обадил по телефона на френската министърка Флоранс Парли, за да изрази недоволството си от решението.

В средиземноморския град Анталия днес бе открито съвместно заседание на 99-ия семинар Роуз-Рот и Специалната група за Средиземно море и Близкия изток на Парламентарната асамблея на НАТО. На форума, който ще продължи до 14 април, ще бъдат дискутирани въпроси на сигурността, енергетиката и външната политика.

Франция официално призна арменския геноцид през 2001 г.

Турция приема, че много от живеещите в Османската империя арменци са били убити в сблъсъци с османските сили през Първата световна война, но оспорва броя на убитите и отрича тези убийства да са били системно организирани и да представляват геноцид.

Facebook logo
Бъдете с нас и във