Банкеръ Daily

Свят

Частният сектор в Северна Корея е изпреварил държавния

Частният сектор е изпреварил държавния в икономиката на комунистическа Северна Корея, обяви днес южнокорейското министерство на обединението, предаде Ройтерс.

Ведомството, което се занимава с връзките със Северна Корея, публикува доклад за политическите, икономически и социални промени през 10-годишното управление на Ким Чен Ун. Документът използва данните от агенции на Южна Корея и ООН, както и интервюта с избягали от Северна Корея.

Макар икономиката на изолираната КНДР да страда заради ограничителни мерки в резултат на коронавируса и санкции заради оръжейните й програми, делът на частния сектор в икономиката се е увеличил от 28% преди десетилетие до 38 на сто, се посочва в доклада.

Държавният сектор се е свил до 29% от 37 процента, а делът на смесени предприятия – с държавно и частно участие, е около 9%, увеличение с 2 на сто.

Броят на търговските предприятия се е увеличил четири пъти, за да достигне рекордните 1368 през 2018 г. от 338 през 2011 г., преди рязко да намалее заради икономическите трудности и пандемията.

Кич Чен Ун застана начело на Северна Корея в края на 2011 г. след смъртта на баща си Ким Чен Ир.

Той позволи някои пазарни дейности, ненавиждани от баща му, което помогна да се подобри животът на мнозина севернокорейци.

Но първоначалния напредък бе стопиран от санкции, наложени заради изпитания на ядрено оръжие и ракети с голям обсег, особено след като Ким се зарече за изгради самодостатъчна икономика и обяви страната за ядрена сила през 2017 г., посочват от южнокорейското министерство на обединението. А пандемията и природните бедствия допринесоха за значителното свиване на икономиката през 2020 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във