Банкеръ Daily

Свят

Чарлз Линдберг пръв прелита без кацане Атлантическия океан

На днешния ден през 1927 г. американецът Чарлз Линдберг завършва успешно на летище Бурже в Париж първия самостоятелен полет без кацане през Атлантическия океан.

Това пътуване започва ден по-рано, когато пилотът излита от Лонг Айлънд (Ню Йорк).

Чарлз Огъстъс Линдберг (Charles Lindbergh), роден на 4 февруари 1902 г. в Детройт (САЩ). Американският пилот е прелетял океана от Ню Йорк до френската столица за 33 часа и 30 минути.

Чарлз Линдберг е син на шведски имигранти. Израства в Литъл фолс (Минесота). Баща му е адвокат, а по-късно и американски конгресмен от Републиканската партия, противопоставил се на влизането на САЩ в Първата световна война.

Шестима авиатори преди него са изгубили живота си в опити да прелетят разстоянието. В края на 20-те и началото на 30-те Линдберг използва своята слава, за да подпомогне бързото развитие на американската търговска авиация. Преди нападението на Пърл Харбър от Япония Чарлз е бил твърд противник на участието на САЩ във войната, като дори е основал първото антивоенно движение в Америка. Но след нападението на Пърл Харбър той подкрепя войната и се включва в няколко бойни мисии до Тихия океан като цивилен консултант.

След като се връща в Америка, той обикаля редица авиационни компании, предлагайки своите услуги като консултант. Като техничен съветник във Форд през 1942-а той е бил много зает с отстраняването на проблемите, възникнали с бомбардировачите освободители - Б-24. Чарлз печели много награди, някои от които са: Медал на честта, златен медал на конгреса, почетен скаут, сребърен бик и наградата на Кралските военновъздушни сили.

Авиаторът починал на 72 години от рак на Хавайските острови.

Facebook logo
Бъдете с нас и във