Банкеръ Weekly

"Твоята мъка е по-добра от моята"

Цензурата в Полша и Унгария - въпрос само на пандемия?

Кажик Сташевски
S 250 c0e3f052 0782 43a9 920e 72f76895d224

„Гледам веригите, бърша сълзите си, също като теб, също като теб. Портата се отваря, не мога да повярвам на очите си. Затичвам се... Ти влизаш. Защото твоята мъка е по-добра от моята.“

 

Това е част от текста на песента „Твоята мъка е по-добра от моята“ на Кажик Сташевски (известен полски изпълнител, създател на групата „Kult“ през 1982 година). В нея не се споменава името на лидера на управляващата консервативна партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински, но е ясно, че тя е критика срещу него. По време на строгите мерки в борба срещу разпространението на коронавируса, въпреки забраните, Качински посети гроба на майка си и на загиналите в самолетната катастрофа край Смоленск през 2010 г., сред чиито жертви бе и брат му близнак - тогавашният президентът Лех Качински.

На 15 май песента оглави класацията на полското обществено радио „Тройка“, но на следващия ден бе свалена от сайта на медията.

Директорът на радиото Томаш Ковалчевски обяви, че лидерското място на „Твоята мъка е по-добра от моята“ е плод на манипулация, въпреки че от 40 г. класацията се "прави" само и единствено от слушателите на "Тройка". Според музикалния редактор на предаването Бартош Гил обаче разпореждането на шефа било ултимативно: „Направете нещо с Кажик!“

В знак на протест Марек Ниедзвечки - водещ на музикалната класация повече от 30 години, и още двама тонрежисьори, подадоха оставка. Журналисти излязоха на мълчалив протест пред сградата на радиото, а редица полски музиканти забраниха в ефира на радиото да звучат техни песни, защото за него политиката била по-важна от музиката.

От полската опозиция, а и от управляващата партия, определиха случилото се като „налагане на цензура в радиото".

Министърът на културата Пьотр Глински коментира, че понякога певците казват шокиращи и глупави неща, но свалянето на песента е още по-шокиращо.

Полският премиер Матеуш Моравецки обаче оправда постъпката на радио шефа във фейсбук: „Има много по-важни неща, за които да се говори, като например за коронавируса и стогодишнината от рождението на папа Йоан Павел Втори. И нека бъда съвсем ясен - посещението на гробовете и паметниците на жертвите в Смоленската катастрофа бе и ще бъде наше задължение. Дори по време на епидемия".

Тази случка не е просто куриоз. Тя се случва на фона на обвиненията, че партията на Качински „Право и справедливост“ превръща обществените медии в Полша в рупор на правителството. Подобни критики се чуват и в Чехия, и в Босна и Херцеговина, и в Словения. Там управляващите са обвинявани, че налагат цензура и потискат свободата на словото, възползвайки се от ситуацията с пандемията от коронавирус.

По-конкретно става дума за случаи с журналисти, на които не се дава възможност да задават "странични" въпроси по време на пресконференциите и по този начин да пречат на централизираното подаване на информация за разпространението на Covid-19.

Аргументът е, че ситуацията е извънредна, обществото е стресирано, а въпросите са тенденциозни и внушават, че правителствата не могат да се справят с разпространяването на заразата. В резултат на това с приоритет се отговаря на журналисти от обществените медии или от медиите, близки до властта.

В Унгария правителството на Виктор Орбан „се презастрахова“ още по-сериозно от неудобни въпроси – под предлог, че се грижи за здравето на служителите си в условията на пандемията, то удължи срока за отговор по унгарския Закон за достъп до обществена информация  - от 15-дневен той стана 45-дневен. Като се добави, че традиционно институцията има право да удължи срока двойно, журналистите могат да си чакат отговора до към 90-ия ден.

И докато журналистите са възпрепятствани от новия режим на работа на„пазителите“ на държавните тайни, то властта си е осигурила спокойно поле на действие – правителството на Орбан спря прилагането и на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR) и обяви, че го прави заради най-големия му приоритет в момента – овладяването на коронавирусната инфекция. Така сега унгарските власти ще могат да използват лични данни без ясни регулации – по всеки повод и случай.

За тези, които си мислят, че Covid-19 e „виновникът“ за ограничаване свободата на словото, ще припомним, че още от 2013 г. унгарското правителство се опитва да ограничи ползването на Закона за достъп до обществена информация – тогава бе дадено право на институциите да откажат да отговорят, ако решат, че въпросът се отнася до „големи подробности“.

Две години по-късно се реши, че, когато при предоставянето на информацията е извършен „непропорционален обем работа“, то пожелалият я ще трябва да си плати. Вярно, сумите от порядъка на 14-60 евро не са космически, но са още един прът в колелото на медиите, особено предвид глобалната икономическа криза.

 

 


На опашката... крушката!


В началото на декември 2019 г. унгарското правителство внесе в парламента проектозакон, целящ затягане на контрола над театрите. Този акт предизвика протести на актьори и публика, които видяха заплаха срещу художествената свобода.

Според законопроекта, появил се в сайта на парламента в доста по-смекчен вариант в сравнение с оригинала, трябва да бъде създаден нов Национален културен съвет, който да отговаря за "единната стратегическа насока на различните сегменти на културата".

Според авторите на проекта, културните организации трябва "активно да защитават интересите на благосъстоянието и развитието на нацията".

Министърът по човешки ресурси, който в Унгария ръководи и културата, ще решава назначаването на театрални директори в институциите, които се финансират съвместно от държавата и общините. За целта той и съответната община трябва да подпишат споразумение, определящо параметрите за работа на театъра, включително процедурата за назначаване на директора.

Само за денонощие и половина, публична петиция, призоваваща депутатите да отхвърлят законопроекта, събра близо 48 000 подписа. 

Водещи актьори и режисьори обясниха, че този законопроект е още една крачка към реанимирането на комунистическия контрол върху живота на обикновените унгарци и припомниха, че откакто Орбан спечели властта през 2010 г., дясната уж партия "Фидес" пренаписа унгарската конституция и получи контрол над държавните медии, а бизнесмени, близки до премиера и партията му, изградиха олигархични империи.

Големият аргумент на правителството за писането на скандалния законопроект е повече от смехотворно: скорошно дело за сексуален тормоз в театър в Будапеща доказва необходимостта от драстични промени, защото държавата - в лицето на министъра по човешките ресурси - нямала право да уволни дори "прост" театрален режисьор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във