Банкеръ Daily

Свят

Центърът на Вашингтон заприлича на военен лагер

 Хиляди бойци от Национална гвардия вече патрулират по улиците на американската столица, като броят им ще достигне 25 хиляди.

На 20 януари ще встъпи в длъжност новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън. В сряда сутринта президентът Доналд Тръмп  ще отпътува от столицата Вашингтон за имението си в Мар-а-Лаго, щата Флорида, преди встъпването в длъжност на избрания за негов наследник на поста.

Поради съображения за сигурност центърът на Вашингтон прилича на укрепен лагер. Хиляди бойци от Национална гвардия вече патрулират по улиците на американската столица, като броят им ще достигне 25 хиляди. Националната гвардия ще охранява обширната "червена зона", простираща се от Капитолия, където новият президент и вицепрезидент на САЩ, Джо Байдън и Камала Харис, ще положат клетва, до Белия дом, съобщи АФП.

Вашингтон остава травмиран от щурма на Капитолия на 6 януари, когато привърженици на Тръмп нахлуха в Конгреса, за да се опитат да попречат на формалната процедура по потвърждаването на изборната победа на Байдън. На близо 70 човека вече бяха повдигнати обвинения заради ролята им в насилието, което струва живота на петима души. Сред тях са бивши и настоящи представители на силите за сигурност.
За да гарантира, че бойците от Националната гвардия, разположени във Вашингтон, не представляват риск за сигурността, ФБР проверява тяхното минало.

Заради подстрекателската си роля за размириците Тръмп стана първият президент в историята на САЩ, подложен два пъти на импийчмънт. Предстои процес срещу него в Сената.

В същото време  Тръмп и избраният за негов наследник на поста Джо Байдън излязоха с противоположни позиции по въпроса за отварянето на границите на страната за пътници, идващи от Шенгенското пространство за свободно движение, Великобритания, Ирландия и Бразилия, съобщава Ройтерс.

За да забави разпространението на новия коронавирус на американска територия, президентът републиканец забрани на 11 март миналата година влизането в страната на пътници от 26-те държави от Шенгенското пространство. Три дни по-късно той добави в ограничителния списък Обединеното кралство и Република Ирландия, а на 24 май - и Бразилия.

Новият американски президент не възнамерява да отменя от 26 януари въпросните ограничения за пътуване.  Позицията на Байдън се основава на съветите на медицинския му екип, освен  това ще затегне мерките за пътници, пристигащи от чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във