Банкеръ Daily

Свят

Цените на кафето са достигнали максимума си за последните 10 г.

Цената на доставките на кафе е нараснала до максималните си стойности за последните 10 години. Това съобщава телекомпанията CNBC, като се позовава на данни на базираната в САЩ Междуконтинентална борса (Intercontinental Exchange, ICE).

Според тези данни, цената на фючърсите за доставка на кафе през декември е достигнала 2.46 долара за фунт (0.45 кг).

Това е най-високата цена на кафето за последните 10 години, отбелязват от CNBC. По-скъпо кафето е било само през 2011 година, когато цените за него подскочиха над 3 долара за фунт.

Според експерта от датската Saxo Bank Оле Хансен, ръстът на цените  на кафето допринесе за "идеалната буря в последните 12 месеца". В частност, по неговите думи, ситуацията се усложнява и от метеорологичните условия в Бразилия, където сланата и сушата сериозно засегнаха реколтата от кафе. Освен това, за ръста на цените доведоха и логистичните трудности, предизвикани от пандемията от новия коронавирус. Влиянието на тези фактори, според експертите, ще бъде осезаемо най-малко в следващите две години.

Потреблението

Случващото се ще се отрази и върху потреблението на кафе. През миналата година в Европейският съюз, включително и Великобритания, са внесени 2.9 млн. тона на стойност 7.5 млрд. евро. Количеството се е увеличило със 7% в сравнение с 2010-а, по данни на „Евростат“. 

По-голямата част от кафето, което се пие в страните от Стария континент, е внесено от Бразилия (933 000 тона) и от Виетнам (642 000 тона). Суровото кафе на зърна е една от най-важните за международната търговия селскостопански стоки. То има голямо стопанско значение в световен мащаб, като за много страни е най-важният селскостопански износен продукт.

Поради своето съдържание на кофеин, кафето действа на хората като стимулант и се е превърнало в една от най-популярните напитки в света. Медицински изследвания дават противоречиви резултати за въздействието на тази напитка върху здравето, което може да зависи в голяма степен от начина на приготвяне.

 

Бразилия е станала кафеена държава по малко романтичен начин

В XVIII век между френска и холандска Гвиана се случил пограничен конфликт. Роля на посредник за урегулирането му приела Бразилия. За глава на делегацията бил назначен Франческо де Мело Палета. До приключване на мисията си той се сприятелил с местния губернатор и го помолил за фиданка кафе, но понеже износът бил строго забранен, той, уви, му отказал.

Палета успял да помири страните и преди да си тръгне организирал банкет в чест на подписването на примирието. На този банкет били поканени видни гости, естествено и губернаторът с жена си. А тя очевидно харесала умиротворителя, защото при изпращането му на следващия ден му подарила букет цветя, сред които имало и резници от кафеено дърво...

След известно време благодарение именно на тях Бразилия се превърнала в кафеена империя, чиито огромни плантации са "родени“ от букета на една жена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във