Банкеръ Daily

Свят

Цените на енергията заплашват възстановяването на Европа

Участници в дебата за ръста на цените на енергията в ЕС. Снимка: Европейски парламент

Социално-икономическите проблеми от повишаващите се цени на енергията скоро ще бъдат реалност и затова са необходими общи европейски решения.  Евродепутатът Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния) заяви по време на дебат в сряда, че  това засяга гражданите и европейските предприятия, особено малкия бизнес, който вече понесе удара от пандемията. 

По време на дебата в ЕП еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон също посочи, че ценовият шок не може да бъде подценяван: „Ако не бъде обуздан, ръстът заплашва да подкопае възстановяването на икономиката точно когато то започва. Без съмнение ние трябва да предприемем мерки − Европа е преживявала високи цени на енергията много пъти в миналото и е отговаряла чрез диверсификация на доставчиците и пазарни иновации“. Тя също подчерта, че сегашните повишения на цените не са свързани с климатичната политика на ЕС, а със зависимостта от вносни горива.

Да не спира зеления преход

За Филип Ламбертс (Зелени/ЕСА, Белгия) проблемите с цените на енергията са възможност за ускоряване на прехода към възобновяеми енергийни източници. „Изправени пред тази енергийна несигурност, държавите членки трябва да съберат допълнителни данъчни приходи, за да ... помогнат на най-уязвимите домакинства. Производството по устойчив и справедлив начин е по-скъпо от това по мръсен и несправедлив начин. Без социална справедливост енергийният преход няма да се реализира, а без него обществата ще преживеят колапс“.

Манон Обри (Левица, Франция) заяви, че енергията трябва да се разглежда като обществено благо и да бъде достъпна за всички. „Вие я превърнахте в продукт като всеки друг, с който можеш да спекулираш и да правиш печалби. Да се храниш или да се отопляваш не трябва да се разглежда като лукс, а като основно право“.

Належащи са промени в енергийния пазар

Някои депутати предложиха изменения на начина на функциониране на енергийния пазар в Европа. Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания) посочи, че ЕС трябва да действа, за да защити европейските граждани: „На първо място, Комисията трябва да представи план как държавите да действат координирано, когато имаме напрежение на енергийния пазар, за да имаме реален енергиен съюз. На второ място, трябва да забавим спекулациите на пазара на емисии и на трето място, трябва да имаме нови стандарти за функционирането на пазара на електричество, които да доведат до по-евтин енергиен микс“.

Кристоф Грудлер (Обнови Европа, Франция) посочи няколко решения: укрепване на възможностите за съхранение на енергия и общи държавни поръчки за закупуване на газ; намаляване на зависимостта от енергийни доставки от страни извън ЕС и подкрепа за производството на енергия в Европа; реформа на енергийния пазар в Европа и прекъсване на връзката между цените на газа и електричеството. „Европейският енергиен пазар трябва да се реформира в съответствие със Зеления пакт“, заключи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във